Гуртківці набували фахових компетентностей з виконання транскраніальної доплерографії

17.11.2023

На базі неврологічного відділення Університетської клініки, власної клінічної бази Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, відбулося засідання СНГ кафедри неврології. Студенти мали змогу дізнатися про нові аспекти діагностики та лікування цереброваскулярної патології, провели огляд пацієнтів і відпрацювали алгоритм проведення транскраніальної доплерографії.

Асистентка кафедри неврології, завідувачка неврологічного відділення Університетської клініки НМУ Марина Михайліченко поділилася зі студентами власними знаннями з теми «Транскраніальна доплерографія в діагностиці цереброваскулярної патології».

Лікар-невролог клініки Дмитро Нагай детально розповів про транскраніальну доплерографію, як популярний метод інструментальної діагностики, який завдяки високій інформативності, достовірності та безпечності дозволяє дослідити та оцінити стан кровообігу головного мозку та за допомогою ряду функціональних навантажувальних проб визначити стан цереброваскулярної реактивності. Дослідження судин головного мозку набуло особливого значення, адже їх патологічні зміни є фактором ризику розвитку гострого порушення мозкового кровообігу та раптової смерті.

Після теоретичної частини Дмитро Нагай продемонстрував методику виконання транскраніальної доплерографії на пацієнтові з початковими проявами недостатності мозкового кровообігу, а гуртківці ознайомилися та проаналізували результати дослідження. Студенти також мали змогу особисто попрактикуватися у виконанні практичної навички.

Також члени студентського наукового гуртка кафедри неврології виконали огляд пацієнтів неврологічного відділення Університетської клініки, обговорили проблемні питання діагностики та лікування цереброваскулярної патології.

За інформацією СНГ кафедри неврології