Фахівці Університету презентували сучасне видання з інтегративних засад медичної психології

04.04.2024

Значною подією у науковому медико-психологічному товаристві України стала презентація нового підручника «Інтегративні засади медичної психології: нормогенез, нейронауки та поведінка щодо здоров’я». Науково-навчальне видання є колективною працею багатьох фахівців, зокрема й співробітників кафедри загальної і медичної психології Навчально-наукового інституту психічного здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У події, що відбулась днями у Національній науковій медичній бібліотеці України, взяв участь проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи НМУ Олег Власенко. Професор наголосив на важливості опанування лікарями-психологами достатнього рівня знань і компетенцій для глибокого розуміння складних взаємозв’язків між психічним здоров’ям і фізичним станом пацієнтів. Він зазначив, що новий підручник охоплює широкий спектр тем, пов’язаних з медичною психологією, відзначається багатим теоретичним обґрунтуванням та практичними висновками, що робить його незамінним ресурсом для студентів, аспірантів та професіоналів у галузі медичної психології та суміжних дисциплін.

Науково-навчальне видання є колективною працею багатьох фахівців, серед них – завідувач та доцент кафедри загальної і медичної психології Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця Михайло Матяш та Віталій Луньов відповідно, директор Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України Сергій Максименко, лікар-нейрохірург відділення нейротравми Інституту нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України Андрій Павлов та ще низка фахівців медичної та психологічної галузі.

Координатор заходу, професор Михайло Матяш підкреслив, що у виданні розглядаються методологічні засади діяльності медичних психологів, з особливим акцентом на спеціальність 225 «Медична психологія». Підручник створювали, насамперед, щоб запропонувати студентам, майбутнім лікарям-психологам, інтегративний дискурс медичної психології як лікарської спеціальності. В ньому особлива увага приділяється інтеграції біологічних, психологічних і соціальних факторів у профілактику та лікування хвороб, наголошується на важливості міждисциплінарного підходу у сучасній медицині.

Видання є закликом до медичних психологів, працівників охорони здоров’я і студентів використовувати інтегративну перспективу у своїй практиці та дослідженнях. Завдяки новому підходу та комплексному огляду сучасних досліджень і практик, цей підручник є важливим внеском у розвиток медичної психології. Він відіграє ключову роль у підготовці покоління фахівців, здатних інтегрувати психологічні та медичні знання для покращення здоров’я і добробуту пацієнтів.

Нагадаємо, що спеціальність 225 «Медична психологія» можна опанувати у НМУ імені О.О. Богомольця.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри загальної і медичної психології

Навчально-наукового інституту психічного здоров’я