Фахівці Університету переймали досвід польських рятувальників

07.09.2023

Співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця пройшли навчання з екстреної медичної допомоги у Службі аеромедичної евакуації Польщі (HEMS) в місті Модлін. Навчальний курс, розроблений практикуючими спеціалістами Польської медичної авіаційної служби порятунку, проводився з використанням сучасних симуляційних технологій та з залученням акторів, що максимально наблизило освітній процес до реальних умов практичної діяльності.

У навчанні з екстреної медичної допомоги взяли участь директорка Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ Юлія Бойко, старший викладач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини Світлана Калашченко, старший лаборант кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії Інституту післядипломної освіти Анастасія Погорєлова та лікарка Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юлія Юзюк.

Упродовж навчання учасники переймали знання та унікальний досвід польських колег під час роботи з постраждалими, ознайомилися з сучасними методиками діагностики та надання невідкладної допомоги. Відпрацювали практичні навички з невідкладної допомоги при критичних кровотечах, алгоритми забезпечення прохідності дихальних шляхів (чек-лист SPEEDBOMB, стратегія Vortex). Виконували штучну вентиляцію легень, ультразвукову діагностику за протоколом FAST, хірургічне забезпечення прохідності дихальних шляхів за допомогою конікотомії. Здійснювали травмоогляд і менеджмент педіатричного пацієнта з раптовою зупинкою кровообігу. Надавали невідкладну психологічну допомогу постраждалим, а також  допомогу при напруженому пневмотораксі (голкова декомпресія, торакостомія), при фізіологічних і патологічних пологах на догоспітальному етапі, при раптовому порушенні серцевого ритму. Відпрацьовували методики транспортування пацієнтів і навички зі встановлення внутрішньокісткового доступу.

Набуті знання та вміння співробітники НМУ імені О.О. Богомольця планують упроваджувати в освітній процес, передавати здобутий практичний досвід лікарям і середньому медичному персоналу екстреної медичної допомоги в Україні.

Пресцентр НМУ за інформацією Навчально-наукового центру медичних симуляцій