Фахівці НМУ взяли участь у Європейському конгресі внутрішньої медицини у Туреччині

17.04.2024

Нещодавно у Стамбулі (Туреччина) відбувся 22-й Європейський конгрес внутрішньої медицини «EFIM 2024», який об’єднав лікарів, науковців та експертів різних спеціальностей з багатьох країн світу. У заході взяли участь фахівці кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

До складу української делегації увійшли завідувач кафедри внутрішньої медицини №1 НМУ, президент Асоціації лікарів-інтерністів України, професор Василь Нетяженко, який звернувся до колег у відеозверненні, та професорка кафедри, секретарка Асоціації Тетяна Мальчевська офлайн.

Учасники «EFIM 2024» обмінювалися знаннями, досвідом, ідеями про останні досягнення в галузі внутрішньої медицини. Професори Європейських медичних шкіл виступили з цікавими інноваційними лекціями, до обговорення яких активно долучалися й молоді лікарі. Велику увагу учасники Конгресу приділили питанням метаболічних порушень та їхній ролі у виникненні кардіоваскулярних захворювань. Розглядалися також аспекти системного неінфекційного запалення, як одного з механізмів ініціації та прогресування переважної більшості захворювань, що кардинально змінило погляди на патогенез артеріальної гіпертензії, ожиріння, серцевої недостатності. Обговорювалося питання кишкової мікробіоти та її ролі, як фактора ризику у прогресуванні патології. Було представлено також сучасні оновлені алгоритми діагностики та лікувальних підходів до найбільш поширених хвороб внутрішніх органів.

Окремі доповіді присвятили особливостям клініки, діагностики, лікування хвороб у жінок з урахуванням впливу пери- та постменопаузи та особливостям стану серцево-судинної системи. Викликали дискусії питання доцільності, ефективності та безпеки застосування гормонозамісної терапії у цієї категорії пацієнток. активного обговорення впливу такого виду терапії на виникнення тромботичних ускладнень.

Під час Генеральної асамблеї «EFIM 2024», одностайним голосуванням усіх членів Європейської Федерації внутрішньої медицини, Асоціація лікарів-інтерністів України стала дійсним, повноправним її членом.

Пресцентр за інформацією кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1