Фахівці НМУ спільно з французькими колегами досліджують травми війни

10.01.2024

У рамках розширення міжнародного співробітництва фахівці кафедри загальної та медичної психології Навчально-наукового інституту психічного здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з французькими вченими досліджують питання збереження ментального здоров’я. Завдяки плідним результатам цих наукових досліджень та роботі з удосконалення освітнього процесу підписано міжнародну угоду про співпрацю з Тулузьким університетом імені Жана Жореса, що відбулося минулого року.

Метою спільних досліджень є залучення світового досвіду до галузі психології для спільної роботи над стратегіями збереження психічного здоров’я в умовах війни, а також розвитку професійних компетенцій українських вчених й проведення наукових досліджень відповідно до європейських стандартів.

Як зазначає завідувач кафедри загальної та медичної психології, професор Михайло Матяш, переживаючи важкі випробування, Україна зіткнулася з необхідністю своєчасного виявлення психологічних проблем населення та надання кваліфікованої допомоги. І першими, хто професійно може допомогти у цій ситуації, є медичні психологи та лікарі. Саме тому в нашому Університеті створюються необхідні умови для системного вивчення впливу травми війни на ментальне здоров’я українців, триває робота над розробкою ефективних стратегій психологічної підтримки, допомоги та реабілітації. Також залучаються усі можливості, щоб випускники НМУ мали високий рівень професійної підготовки і фахових компетентностей, які відповідають європейським стандартам.

«Об’єднуючи міжнародну експертизу та знання обох сторін, ми спільно працюємо над інноваційними рішеннями для підтримки психічного здоров’я та вирішення актуальних наукових і освітніх завдань, відбудови нашої держави. Залучення до міжнародної наукової співпраці має не тільки велику перспективу для розвитку вітчизняної психологічної науки, але й засвідчує високий науково-дослідницький потенціал нашого Університету», – зазначає Михайло Матяш.

У рамках підписаної Угоди про міжнародну співпрацю упродовж листопада-грудня минулого року проведено чотири спільних україно-французьких семінари, у яких взяли участь професори Тулузького університету імені Жана Жореса Сандрін Кроіті-Белз (Sandrine Croity-Belz), Алексіс Ле Бланк (Alexis Le Blanc) та Гезін Штурм (Gesine Sturm). З українського боку до консультування французьких студентів-психологів з питань ментального здоров’я під час війни долучилася доцентка кафедри загальної та медичної психології НМУ Людмила Логвіновська, яка також стало співкерівником у проведенні досліджень й підготовці магістерських робіт студентів Тулузького університету імені Жана Жореса.

З метою вивчення психологічних проблем українських вимушених переселенців з французькими колегами розпочато спільне дослідження на тему «Вразливість та психічна стійкість українських жінок, які вимушено виїхали за кордон через російську війну: траєкторії їх сімейного та професійного життя у нових реаліях».

На кафедрі загальної та медичної психології сподіваються, що цей проєкт дозволить розширити дослідницьку роботу з вивчення психологічних проблем українців під час війни та сприятиме прийняттю важливих наукових і практичних рішень для збереження ментального здоров’я нашої нації.

Пресцентр НМУ