ФАХІВЦІ УНІВЕРСИТЕТУ НА ХХІІІ КОНГРЕСІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИХ ХІГУРГІВ

04.10.2016

З 12 по 16 вересня 2016 року в Лондоні (Великобританія) проходив XXIII конгрес Європейської асоціації черепно-щелепно-лицевих хіругів (EACMFS).

Участь в заході взяли 1940 делегатів з 78 країн світу, під час якого було представлено 430 усних доповідей та 938 постерних. На конгресі були присутні усі провідні щелепно-лицеві хірурги Європи, лідери різних напрямків її розвитку. Визнані експерти, фахівці, спеціалісти, молоді хірурги мали змогу представити результати своїх досліджень, поспілкуватися на актуальні теми розвитку спеціальності, обмінятися досвідом, познайомитись і провести переговори щодо можливої співпраці.

В роботі конгресу взяла участь делегація Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в складі член-кореспондента НАМН України, завідувача кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії професора Владислава Маланчука, директора стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О. Богомольця, професора кафедри стоматології Андрія Копчака, співробітників кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії професорів Ярослави Кульбашної, Оксани Воловар, доцентів І.Логвиненко, І. Бродецького, аспіранта А. Гусейнова; доцента кафедри стоматології Ю.Чепурного.

Головними темами, що були висвітлені в доповідях та лекціях були: досягнення в застосуванні CAD/CAM технологій при лікуванні дефектів та деформацій кісток лицевого черепа, комп’ютерне моделювання в щелепно-лицевій хірургії, хірургічна реабілітація пацієнтів з онкологічними захворюваннями, зокрема з застосуванням мікросудинної хірургії, організація надання допомоги пацієнтам з вогнепальними пораненням, отриманими в ході локальних військових конфліктів, лікування пацієнтів з медикаментозно індукованими остеонекрозами щелеп, особливо на тлі прийому біс-фосфанатних препаратів, ортогнатичній хірургії.

В ході конгресу працювала виставка провідних досягнень фірм-виробників на ринку медичного обладнання для щелепно-лицевої хірургії, аудиторія для роботи з постерами у вигляді електронних презентацій, проводились численні майстер-класи визнаних фахівців у галузі хірургії голови та шиї.

Українські фахівці представили усні та стендові доповіді. Зокрема професор Андрій Копчак представив усну доповідь в секції тканинної інженерії «Plasma rich in growth factors in reconstruction of facial bone defects: clinical and radiological study», аспірант А.Н. Гусейнов – в секції травматології «Evaluation ofseverity of comminuted fractures of the mandible», які були високо оцінені колегами з інших країн Європи.

Звітний конгрес EACMFS засвідчив значний розвиток щелепно-лицевої хірургії передусім в царині цифрових технологій, окреслив напрямки її розвитку на наступні роки та став новим орієнтиром для подальшого науково-практичного вдосконалення.