Експерти НМУ взяли участь в обговоренні перспектив розвитку судово-медичної експертизи в Україні

01.02.2023

1 лютого 2023 року кафедра судової медицини та медичного права Національного медичного університету імені О.О. Богомольця долучилася до засідання круглого столу на тему «Відновлення та модернізація України у повоєнний та післявоєнний час» секції «Охорона здоров’я. Фармацевтика», презентувавши пропозиції з підвищення якості надання судово-медичних послуг, діджиталізації в роботі Бюро судово-медичної діагностики та модернізації моргів.

Організаторами засідання стали Офіс підтримки вченого й Український інститут науково-технічної експертизи (УкрІНТЕІ).

Відтак, під час заходу доцентка кафедри судової медицини та медичного права Наталія Ергард презентувала стендову доповідь на тему «Судово-медична експертиза: перспективи розвитку». В своєму виступі вона висвітлила конкретні пропозиції щодо підвищення якості надання судово-медичних послуг, введення діджиталізації в роботу Бюро судово-медичної експертизи, модернізації відділу експертизи трупів для розвитку сучасного моргу європейського типу.

Також були надані пропозиції щодо залучення інвестицій для розвитку судово-медичної експертизи та запропоновано шляхи запобігання корупції в цій галузі медицини. Як зазначає спікерка, інвестиції для розвитку СМЕ пропонуються в таких сферах: модернізація моргу, введення навчальних курсів для персоналу Бюро й активізація наукових досліджень.

Зокрема, доцентка кафедри акцентувала увагу на важливості покращення умов роботи українських моргів, модернізації приміщень і обладнання, покращення санітарно-гігієнічних умов праці та проведення навчальних і науково-практичних заходів для безперервного професійного розвитку співробітників. За її словами, діджиталізація в роботі медичних реєстраторів допоможе значно швидше й ефективніше вносити зафіксовані експертом пошкодження на трупі під час розтину та вирішить проблеми нестачі кадрів для повноцінної роботи моргу. Задля запобігання корупції пропонується ввести сліпе рецензування судово-медичних експертиз і створити відповідного плану збори для обговорення результатів сліпого рецензування, що ефективно винайде корупційну ланку у виконанні.

Пресцентр за інформацією кафедри судової медицини та медичного права