Дисертантка НМУ винайшла сучасний засіб для лікування інфекційно-запальних процесів репродуктивної сфери у жінок

20.03.2023

17 березня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця під головуванням завідувачки кафедри хімії ліків та лікарської токсикології, професорки Ірини Ніженковської відбулося засідання разової спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації аспірантки кафедри аптечної та промислової технології ліків Світлани Алейник на здобуття ступеня докторки філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація». Дисертацію виконано під науковим керівництвом завідувачки кафедри, професорки Жанни Полової.

Робота Світлани Алейник має важливе наукове та практичне значення для вітчизняної фармації – вона розробила новий живий біотерапевтичний лікарський засіб під умовною назвою «Лактовагін». Наукову новизну підтверджено патентом України на корисну модель «Супозиторії з пробіотичною активністю для вагінального застосування» та висвітлено в наукових публікаціях, зокрема в журналах, що індексуються науковометричною базою Scopus. Здобувачка вперше розробила склад песаріїв на дифільній основі, обґрунтувала раціональну технологію виробництва, розробила проєкт методів контролю якості. Рецензенти й опоненти були єдині в оцінці дисертації, що має високий рівень наукової кваліфікації і новизну та практичне використання результатів наукового пошуку.

Рецензентка, завідувачка кафедри фармакології НМУ, професорка Анна Зайченко зазначила, що дисертанткою винайдено сучасний ефективний лікарський засіб для лікування інфекційно-запальних процесів репродуктивної сфери у жінок. Він стане альтернативою антимікробним засобам, зокрема антибіотикам, що характеризує новий принцип лікування з використанням вітчизняних лікарських препаратів з пробіотиками. Безумовно, це – вагоме досягнення фармації України.

Засідання відбувалося у змішаному форматі. В президії зали були присутні голова спеціалізованої вченої ради, професорка Ірина Ніженковська, рецензенти: професорка Ганна Зайченко, доцентка Наталія Козіко, опоненти: професорка закладу вищої освіти кафедри військової фармації Української військово-медичної академії Вікторія Тарасенко, доцентка закладу вищої освіти кафедри біотехнології Національного фармацевтичного університету Ольга Калюжная, науковий керівник, професорка Жанна Полова. В онлайн-режимі долучилися до наукового заходу представники Національного фармацевтичного університету: завідувачка кафедри заводської технології ліків, професорка Олена Рубан і завідувачка кафедри біотехнології, професорка Наталя Хохленкова.

 

Пресцентр НМУ за інформацією деканату фармацевтичного факультету