Дисертант розробив новий математичний підхід для надання офтальмологічної допомоги пацієнтам з патологією сітківки

19.02.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця молодий науковець Андрій Жук успішно захистив дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Аспірант присвятив дисертаційне дослідження вирішенню актуального завдання сучасної офтальмології – прогнозування анатомічного та функціонального результатів комбінованого хірургічного лікування регматогенного відшарування сітківки та катаракти.

Регматогенне відшарування сітківки (РВС) є невідкладним станом вітреоретинального інтерфейсу, що може призвести до сліпоти у разі відсутності адекватного лікування. З огляду на світову медичну практику, сьогодні 84 % хворих з РВС є особами працездатного віку, тож це захворювання є значною медичною і соціально-економічною проблемою.

У більшості випадків після хірургічного лікування РВС гострота зору у частини пацієнтів невисока, спостерігається порушення контрастної чутливості та сприйняття кольору. Поява нових високоінформативних методів діагностики дозволяє вивчити структуру сітківки, особливо макули, та встановити фактори, що визначають зниження зорових функцій.

Дисертант Андрій Жук під керівництвом наукового керівника, завідувача кафедри офтальмології, професора Дмитра Жабоєдова поставив за мету підвищити ефективність комбінованих підходів хірургічного лікування регматогенного відшарування сітківки у поєднанні з віковою катарактою шляхом дослідження нових факторів, що впливають на найближчі та віддалені результати втручань, і на підставі цього розробити математичні моделі їх прогнозування. Результатом кропіткого дослідження став новий математичний підхід до визначення факторів ризику негативних результатів хірургічного лікування РВС у поєднанні з віковою катарактою та розроблено відповідні регресійні моделі, що можуть бути використані для прогнозування та оцінки ризиків при виборі методу оперативного втручання.

На засіданні спеціалізованої вченої ради, що відбувалося під головуванням завідувача кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти НМУ, професора Сергія Рикова, Андрію Жуку присудили науковий ступінь доктора філософії.

Вітаємо молодого вченого та його наукового керівника з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ