Доцент кафедри патологічної анатомії НМУ виступив у ролі тренера

17.05.2023

8-9 травня в Одесі відбувся тренінг з організації та проведення польового етапу дослідження «Аналіз системи нагляду за смертністю у зв’язку з ВІЛ та госпітальне спостереження за ВІЛ-асоційованою смертністю в Україні», до якого долучилися провідні експерти з усієї України. Національний медичний університет імені О.О. Богомольця представив доцент кафедри патологічної анатомії Петро Кузик.

У квітні 2023 року в Україні офіційно зареєстровано 878 нових випадків ВІЛ-інфекції. Проте лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій позитивний статус та звертається до медичного закладу.

Тож основною основною метою польового етапу дослідження стало надання інформації щодо вдосконалення стандартного підходу до спостереження за ВІЛ-асоційованою смертністю в Україні. Експерти національного рівня, а також представники патологоанатомічних установ м. Одеси, обговорили протокол дослідження, стандартну операційну процедуру, опрацювали порядок дій лікарів-патологоанатомів щодо виконання лабораторного компонента дослідження, процедури обліку даних і звітування, а також узгодили організаційні питання щодо запуску та контролю за проведенням самого дослідження.

Тренінг відбувся в декілька етапів і складався із теоретичної та практичної частини. У ролі одного з тренерів також виступив доцент кафедри патологічної анатомії НМУ Петро Кузик. Він провів детальне обговорення критеріїв встановлення патологоанатомічного діагнозу ВІЛ-інфекції, ко-інфекції ТБ/ВІЛ у патологоанатомічній практиці, а також особливостей кодування причин смерті.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри патологічної анатомії