Дослідження молодого вченого НМУ – вагомий вклад у розвиток української телемедицини

16.12.2022

Розвиток телемедицини в Україні надав можливість значно оптимізувати надання медичної допомоги з використанням новітніх цифрових технологій. Так, молодий лікар-травматолог, аспірант кафедри травматології і ортопедії Мирослав Вакулич запропонував етапне телемедичне консультування у системі відновного лікування постраждалих з множинними переломами довгих кісток. Нові ідеї лягли в основу дисертації на здобуття ступеня доктора філософії. 15 грудня молодий вчений звітував про результати свого тривалого і кропіткого дослідження на засіданні разової вченої ради, яку очолював професор Юрій Лисайчук.

Головна мета дисертаційної роботи — покращити надання допомоги пацієнтам із множинними вогнепальними переломами на підставі визначення раціональних термінів й оптимізації методів оперативних втручань та розробити індивідуальну реабілітаційну програму шляхом обгрунтування та впровадження телемедичних технологій в системі відновного лікування постраждалих. З початком повномасштабної війни з російським агресором ця наукова робота набула особливої актуальності, адже вона має не лише експериментальне, а й практичне значення. Дисертант особисто брав активну учать в формуванні телемедичної мережі у прифронтових шпиталях, військових центрах та у підготовці системи консультування постраждалих з активним використанням новітніх технологій.

Науковий керівник дисертанта, професор Олександр Бур’янов зазначив, що всі зусилля української медицини сьогодні спрямованні на захист і збереження здоров’я українських захисників. Наукові досягнення Мирослава Вакулича є вагомим вкладом у лікування важких вогнепальних поранень, зокрема розробки системи контролю за відновленням функцій в наслідок важких бойових ушкоджень опорно-рухового апарату із використанням телемедицини.

Підтримали науковця багато відомих вчених-хірургів у галузі травматології і ортопедії – професори Володимир Кваша, Ігор Зазірний, Микола Грицай, Ігор Хоменко, Олег Вирва, Євген Цема.

      

За інформацією кафедри травматології і ортопедії