Дослідження аспірантки НМУ удосконалить якість надання фармацевтичної допомоги

24.04.2024

24 квітня публічно захистила дисертацію аспірантка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Наталія Сахнацька. Основним напрямом дисертаційної роботи молода вчена обрала дослідження науково-методичних підходів до впровадження концепції холістичного (цілісного) маркетингу в аптечних закладах в умовах цифрової трансформації (діджиталізації).

У межах засідання спеціалізованої вченої ради, за головування професорки кафедри організації та економіки фармації НМУ Лілії Гали, відзначалося, що холістичний маркетинг уже тривалий час використовується у діяльності закордонних аптечних закладів. Світова пандемія COVID-19 та воєнний стан в Україні стали каталізаторами процесу діджиталізації фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я України. Враховуючи відсутність комплексних науково-методичних досліджень щодо впровадження холістичного маркетингу в аптечних закладах в умовах цифрової трансформації, тема дисертації Наталії Сахнацької представляє наукову та практичну цінність для розвитку зазначеного сектору.

Так, аспірантка НМУ імені О.О. Богомольця вперше в Україні узагальнила чинну вітчизняну нормативно-правову базу щодо аспектів діджиталізації фармацевтичного сектору, обґрунтувала доцільність упровадження кожного з елементів концепції холістичного маркетингу в діяльність аптечних закладів в умовах цифрової трансформації. Вона розробила інтегровану модель використання цифрових інструментів для реалізації пацієнтоорієнтованого підходу що, своєю чергою, підвищить лояльність споживача до аптеки. Науковиця обґрунтувала роль безперервного професійного розвитку та навчання фармацевтів згідно зі складовими холістичного маркетингу, розробила відповідні рекомендації для аптечних закладів, що мають стати невід’ємною складовою їх практичної діяльності.

Дисертаційна робота Наталії Сахнацької «Науково-методичні підходи до впровадження концепції холістичного маркетингу в аптечних закладах в умовах діджиталізації» була виконана під науковим керівництвом завідувача кафедри організації та економіки фармації, професора Костянтина Косяченка. На основі проведених досліджень підготовлено та погоджено Вченою радою НМУ науково-методичні рекомендації «Науково-практичні підходи до використання цифрових інструментів у безперервному навчанні фармацевтів за умов холістичного маркетингу». Рекомендації вже впроваджено в практичну діяльність вітчизняних аптечних мереж та в освітній процес закладів вищої медичної та фармацевтичної освіти України.

Матеріали дисертаційної роботи аспірантки нашого Університету використовуються в освітньому процесі кафедри організації та економіки фармації НМУ імені О.О. Богомольця для підготовки здобувачів спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація», як підґрунтя навчально-методичного комплексу вибіркової дисципліни «Холістичний маркетинг у фармації».

Одноголосним рішенням члени спеціалізованої вченої ради присудили дисертантці Наталії Сахнацькій ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація». Вітаємо молоду вчену та її наукового керівника з успішним захистом дисертаційного дослідження та бажаємо реалізації нових наукових ідей!

Пресцентр НМУ