ДО 180-РІЧЧЯ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ. НАУКОВА ШКОЛА ОРТОДОНТІЇ

04.11.2021

Історія київської ортодонтичної школи починається з 1919 року, коли було створено Одонтологічний інститут. Згідно з уставом Київського державного одонтологічного інституту було створено клініку протезного зуболікування та ортодонтії. Відтоді розпочався перший період розвитку київської ортодонтичної школи. У 1920 році одонтологічний інститут було приєднано до Інституту охорони здоров’я (НМУ імені О.О. Богомольця), як окремий факультет. Першим деканом факультету і першим завідувачем кафедри ортодонтії було призначено професора К.П. Тарасова.

Згідно з (положенням) предметний обсяг курсу одонтологічного факультету налічував 19 предметів природничо-історичного і загально медичного знання та 8 предметів спеціальних. До групи спеціальних дисциплін входили: загальна дентіатрія (пропедевтика одонтології), оперативна стоматологія з топографічною анатомією голови та шиї, хірургія порожнини рота та суміжних ділянок з ортопедії, консервативне зуболікування, оперативне зуболікування, протезне зуболікування, ортодонтія, гігієна порожнини рота з громадським зуболікуванням. Тобто ортодонтія вже на той час визнавалася як окрема спеціальність. Кафедра проіснувала до 1930 року. У 1930 році одонтологічні факультети було перейменовано у стоматологічні, ортодонтію почали викладати на кафедрах ортопедичної стоматології.

А. Бетельман

Другий період розвитку київської ортодонтичної школи пов’язаний з професором А.І. Бетельманом, який завідував кафедрою ортопедичної стоматології з 1949 по 1968 рік. Професор А.І. Бетельман багато уваги приділяв ортодонтії. Він розробив класифікацію зубощелепних аномалій, як було представлено у 1957 році на конференції лікарів ортодонтів Прибалтики. Упродовж багатьох десятиріч цю класифікацію широко використовували ортодонти нашої країни. Багато хто пам’ятає цю класифікацію і якщо порівняти її з класифікацією ВООЗ, що з’явилася значно пізніше, то можна зробити висновок – вони дуже схожі. У Києві професор А.І. Бетельман створив школу ортодонтії яка внесла багато корисного в рішення питань діагностики, профілактики та лікування зубощелепних аномалій і деформацій. При кафедрі вперше було створено кабінет профілактики зубощелепних аномалій та раннього лікування їх, а також міотерапії. Очолювала цей напрямок доцент Ю.М. Олександрова. Значну увагу приділяли своєчасному виявленні і ліквідації шкідливих звичок у дітей, травматичній оклюзії. Розроблялися питання етіології аномалій прикусів. На кафедрі працювали відомі ортодонти – доценти А.Д. Мухіна, А.І. Позднякова, З.П. Василевська, В.С. Куриленко. Було видано кілька підручників:

  • Бетельман А.И., Позднякова А.И., Мухина А.Д., Александрова Ю.М. Ортопедическая стоматология детского возраста. – К.: Здоров’я, 1965. – 407 с.
  • Бетельман А.И., Позднякова А.И., Мухина А.Д. Ортопедическая стоматология детского возраста. – К.: Здоров’я, 1972. – 260 с.

28.06.1982 року за наказом №802-49 МОЗ України створено кафедру пропедевтики ортопедичної стоматології та ортодонтії. Нову кафедру очолив доктор медичних наук, професор З.С. Василенко. Разом із Василенком З.С. на новостворену кафедру прийшов колектив активних і кваліфікованих викладачів – доцент Александрова Ю.М., асистенти Василевська З.П., Грекова Л.М., Куриленко В.С., Логвинюк Ф.Д., Неспрядько В.П., Дорошенко С.І., Фліс П.С. Оскільки такої кафедри в Україні раніше не існувало, перед співробітниками постало завдання – розробити документацію, написати методички, створити навчальний музей. Клінічний кабінет був лише один на 10 стоматологічних крісел. За короткий проміжок часу було створено матеріально-технічну базу, яка могла би забезпечити високий рівень підготовки стоматологів з ортодонтії та дитячого зубного протезування, навчити методам діагностики в ортопедичній стоматології, викладанню зубопротезної техніки і матеріалознавства.

Наукові дослідження кафедри розвивалися у двох напрямках: удосконалення діагностики та методів комплексного лікування первинних і вторинних зубо-щелепних деформацій та вдосконалення клінічних і технологічних процесів виготовлення ортодонтичних апаратів та зубних протезів для дітей та дорослих. Під керівництвом професора З.С. Василенка було виконано 5 кандидатських дисертацій (П.С. Фліс, Г.І. Лютік, В.П. Потапов, Ю.О. Самойлов, С.І. Тріль). Належний розвиток отримала винахідницька та раціоналізаторська робота.

Від дня заснування на кафедрі діють курси підвищення кваліфікації викладачів усіх медичних училищ України. Це дає можливість передавати великий досвід щодо організації стоматологічної допомоги населенню країни. За цю роботу до 2000 року постійно відповідав професор З.С. Василенко, оскільки протягом 35 років він був головним стоматологом МОЗ України, поєднуючи цю роботу із завідуванням кафедрою. Він брав активну участь в організації та проведенні конференцій, з’їздів стоматологів, які відбувалися в Україні.

Співробітниками кафедри було захищено 4 докторські дисертації (В.П. Неспрядько – 1985 р, П.С. Фліс – 1990 р., С.І. Дорошенко – 1991 р., О.А. Канюра – 2012 р.). Дисертація В.П. Неспрядька мала назву «Патогенез, клініка і лікування ретинованих зубів (клініко-лабораторні дослідження)». Дисертантом були запропоновані нові оригінальні методики лікування ретинованих зубів. Кандидатська (1986 р.) та докторська (1990 р.) дисертації П.С. Фліса були присвячені актуальній проблемі ортопедичної стоматології – розробці лабораторних та клінічних методів виготовлення суцільнолитих мостоподібних та знімних протезів, розробці методів литва протезів, нових сплавів, вогнетривких мас, облицювальних матеріалів. Запропоновано промислове виготовлення суцільнолитих протезів. Завдяки науковим працям П.С. Фліса на сьогодні в Україні налагоджено виготовлення цих найсучасніших зубних протезів. З 1986 року розпочато роботу з розробки вітчизняних фотополімерів для облицювання протезів, пломбування зубів, фіксації брекетів. Уперше в стоматології доведено можливість, ефективність та доцільність використання магнітнорезонансної рефлексотерапії міліметрового діапазону.

У 1991 році захистила докторську дисертацію С.І. Дорошенко на тему «Підготовка порожнини рота та ортопедичне лікування при зубощелепних деформаціях». Автор дисертаційної роботи виявила частоту поширення аномалій і деформацій, а також дефектів зубних рядів у дітей, запропонувала і довела ефективність застосування електрофульгурації під час підготовки до протезування, розробила оригінальні методики лікування злитих зубів, вивчила вплив вібрації на тверді тканини і пульпу зубів, запропонувала класифікацію вторинних зубощелепних деформацій.

 

П.С. Фліс

З 1990 року очільником кафедри став доктор медичних наук, професор, академік Української академії наук національного прогресу П.С. Фліс. Як голова Координаційної ради МОЗ України з питань стоматології він зробив дуже багато для налагодження вітчизняної промисловості на потреби стоматології, налагодженню зв’язків з іноземними виробниками, маючи на меті вивести українську стоматологію на сучасний рівень. Постійно проводиться велика робота з кадрами. Щоб не розгубити надбання досвідчених викладачів їх (В.С. Куриленко, Ф.Д. Логвинюк, З.П. Василевська ) було переведено за віком на посади лікарів, а з числа лікарів набрано молодих викладачів.

 

Кафедра гідно підтримує традиції Київської ортодонтичної школи. Наукова робота спрямована на подальший розвиток методів ортопедичного і ортодонтичного лікування дітей та дорослих, розробці нових матеріалів та технологій виготовлення зубних протезів і ортодонтичних апаратів. З 1997 року кафедра є головною в країні з ортодонтії та дитячого зубо-щелепного протезування. Співробітниками кафедри розроблено нові навчальні плани й програми з ортодонтії для стоматологічних ВНЗ України, складено типовий план і програму для інтернів зі спеціальності «ортодонтія», а також кваліфікаційну характеристику ортодонта.

У 1994 році рішенням методичної ради стоматологічного факультету та рішенням Вченої ради Національного медичного університету кафедру було перейменовано на кафедру ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, що більш відповідає її профілю. Щороку на кафедрі проходять підготовку в клінічній ординатурі, магістратурі, аспірантурі лікарі із зарубіжних країн та України. Загалом за час існування кафедри таких учнів було понад 90. Причому це не тільки випускники Національного медичного університету, а й інших навчальних закладів – Української медичної стоматологічної академії (м. Полтава), Одеського медичного університету, Дамаського університету (Сирія), Бєлградського університету (Югославія), Стокгольмського університету (Швеція). Зарубіжні лікарі – це представники Йорданії, Сирії, Марокко, Ізраїлю, Палестини, Греції, Ірану, Швеції, Лівану, Китаю.

Як результат наукового доробку, за час відродження кафедри, видано близько 50 підручників та навчальних посібників, отримано 250 авторських свідоцтв і патентів на винаходи, галузевих нововведень – понад 30, нових конструкцій зубних протезів та ортодонтичних апаратів – понад 80, зроблено доповідей на з’їздах і конференціях – понад 800, захищено понад 40 дисертацій. На кафедрі працює 2 професори, 12 доцентів, зокрема Заслужений діяч науки і техніки України Фліс Петро Семенович, три Заслужені лікарі України (професор Канюра О.А., доцент Скрипник І.Л., доцент Вознюк В.П.).

 

О.А. Канюра 

Уперше було створено українські фотополімери для приклеювання брекетів, облицювання зубних протезів та моделювання, 5 нових сплавів для литвапротезів і частин ортодонтичних апаратів, масу Ультраполін для виготовлення метало-керамічних протезів. Кафедра підтримує наукові зв’язки з фахівцями багатьох зарубіжних країн, постійно обмінюється досвідом роботи. Завдяки плідній роботі кафедри у 1999 році було засновано Асоціацію ортодонтів України, яка плідно співпрацює з Всесвітньою асоціацією ортодонтів, Європейською асоціацією ортодонтів та іншими Асоціаціями з інших країн.

У клінічній праці використовуються майже всі відомі методики ортодонтичного та ортопедичного лікування дітей і дорослих. Наукові дослідження на сучасному етапі спрямовані на розробку методів профілактики, діагностики та лікування зубощелепних аномалій і деформацій, а також зубів і зубних рядів як у дітей, так і в дорослих. Поряд із цим тривають розробки, пошуки та дослідження ефективних і високоякісних матеріалів для виготовлення ортодонтичних апаратів і зубних протезів для дітей та дорослих.