Для учасників НМТ розробили алгоритм дій на випадок екстрених відключень електрики та інтернету

07.06.2024

Цьогоріч вступникам, які братимуть участь у Національному мультипредметному тесті (НМТ), доведеться підлаштовуватися під несприятливі умови його виконання, зокрема, через екстрені відключення електроенергії та інтернету, які вже почали діяти в багатьох областях України. Відтак в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розробили відповідний алгоритм дій, що дозволяє складати НМТ, який виконується онлайн, за будь-яких технічних несподіванок.

Повідомляється, що фахівці Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти налагодили постійну комунікацію з усіма суб’єктами, від яких може залежати мінімізація ризиків відсутності електроенергії та/або інтернету у дні проведення тестувань. Однак повністю зарадити проблемі неможливо. Чимало закладів, на базі яких утворено тимчасові екзаменаційні центри, підключено до тих самих ліній електропостачання, що й інших побутових чи промислових споживачів. Передбачити графік проведення НМТ, який би враховував усі вимкнення, також неможливо, через їх місцезнаходження у різних областях України з різними графіками відключень. Про те, як діяти у разі вимкнення електроенергії та/або інтернету під час НМТ йдеться у нормативних документах, розроблених в УЦОЯО.

Так, нормативними документами передбачено, що учасник НМТ може подати заяву для участі в додатковій сесії тестування, якщо під час основної сесії через повітряну тривогу, технічні проблеми або відсутність електроенергії він не мав змоги виконувати тест понад дві з половиною години. Скористатися своїм правом і взяти участь у додатковій сесії чи чекати початку / продовження / завершення тестування в межах основної сесії є добровільним вибором кожного учасника НМТ.

За даних обставин також можуть виникнути ситуації, коли особи, зареєстровані для участі в додаткових сесіях, не зможуть пройти оцінювання навіть у додатковий період. У цьому випадку ухвалюватимуться відповідні рішення – таким вступникам надаватимуть ще одну можливість, щоб скласти НМТ.

Водночас, в Українському центрі оцінювання якості освіти сподіваються, що кількість зазначених ситуацій не буде критичною, всі учасники НМТ зможуть успішно завершити тестування під час основних або додаткових сесій та отримати їх результати для подання до омріяних закладів вищої освіти.

Пресцентр за інформацією Українського центру оцінювання якості освіти