ДЛЯ СТУДЕНТІВ НМУ РОЗРОБИЛИ ПАМ’ЯТКУ ФІКСУВАННЯ ТІЛЕСНИХ УШКОДЖЕНЬ, ЗАПОДІЯНИХ АГРЕСІЄЮ РФ

07.12.2022

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права, кафедра судової медицини та медичного права Національного медичного університету імені О.О. Богомольця підготувала до «Міжнародного дня прав людини» пам’ятки щодо дій студентів при отриманні тілесних ушкоджень внаслідок збройної агресії росії.

Глобально загальновизнаною цінністю є людське життя. Повномасштабна війна, що розпочалася в Україні 24 лютого 2022 року, призвела до травмувань і загибелі як військовослужбовців, так і цивільного населення. Тому важливим і актуальним питанням залишається фіксація тілесних ушкоджень, завданих у результаті проведення бойових дій, з метою документування військових злочинів. В умовах обстрілу чи бомбардування, отримавши незначні тілесні ушкодження, деякі постраждалі навіть не звертаються до медичних закладів, або ж вважають, що процес фіксації тілесних ушкоджень є тривалим і складним. Однак, забувають про те, що фіксація тілесних ушкоджень є важливим аспектом у документуванні військових злочинів.

Так, Міністерством охорони здоров’я України були вжиті необхідні заходи, щоб на час дії воєнного стану, у випадку отримання травми, спростили всім доступ до медичної допомоги на підконтрольній території, де є можливість повноцінного функціонування медичних закладів і лікарів, незалежно від місця реєстрації та наявної декларації щодо отримання медичних послуг.

На підставі вищезазначеного кафедра судової медицини та медичного права НМУ розробила пам’ятки, що стосуються як дій студентів, у разі отриманні ними тілесних ушкоджень в місцях проведення бойових дій, так і юридичної оцінки, у разі заподіяння шкоди здоров’ю внаслідок збройної агресії рф.