Вступна кампанія 2024: для майбутніх аспірантів НМУ розробили курси підготовки до ЄВІ з англійської мови

01.04.2024

У 2024 році обов’язковою вимогою вступу до аспірантури є складання Єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської) з результатом не нижче 130 балів. У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця з 15 квітня по 17 червня 2024 року всі бажаючі здобувачі освіти, які планують вступати до аспірантури в НМУ, можуть пройти контрактні курси з підготовки до ЄВІ з англійської мови тривалістю 50 академічних годин.

Така умова регульована наказом Міністерства освіти та науки України № 266 від 06.03.2024 року «Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році» (п. 6). Як зазначають у МОН, вступники, які вже мають міжнародні сертифікати з іноземної мови (TOEFL, IELTS, Cambridge English, TestDaF, DELF, DALF), що підтверджують знання мови на рівні не нижче ніж B2, звільняються від іспиту з іноземної мови. Зазначені сертифікати розглядаються як еквівалент вступного іспиту з іноземної мови на найвищий бал, інформація про міжнародний сертифікат також буде внесена до ЄДЕБО. Такі вступники можуть проходити інші вступні випробування до аспірантури і не складають ЄВІ.

Реєстрація на ЄВІ відбудеться з 7 по 29 травня, а повідомлення про час і місце складання – до 17 червня. Саме ж тестування проведуть з 24 червня по 15 липня. Реєстрацію на ЄВІ здійснюють приймальні комісії закладів вищої освіти. Відтак майбутні наші аспіранти можуть зареєструватись на ЄВІ у НМУ імені О.О. Богомольця.

На курсах у НМУ викладають педагоги, які спеціалізуються саме на підготовці до ЗНО та ЄВІ. Заняття проводяться онлайн, після 18.00, двічі на тиждень. Детальний розклад буде сформовано після наповнення груп. Прийом заяв на контрактні курси – з 29 березня по 10 квітня. Вартість становить 4043 грн 42 коп. за 50 академічних годин. Тривалість курсів – з 15.04.2024 по 23.06.2024. Інформація щодо організації курсів підготовки до ЄВІ: lesyalymar@nmu.ua.

Зареєструватися: https://forms.gle/smTAT5fRfTTRCqpSA

Зазначимо, ЄВІ з англійської мови включає 30 завдань з іноземної мови, представлені двома компонентами – «Reading» (читання) та «Use of English» (використання мови). Тест містить 6 частин по декілька тестових завдань: 4 представляють завдання на Reading, 2 – на Use of English. Тест триває 60 хвилин.

Reading. Щонайменше у двох завданнях надано текст, поділений на параграфи, де потрібно підібрати до кожного абзацу заголовок. Декілька заголовків зайві та надані з метою заплутування. Це зроблено спеціально, аби перевірити розуміння змісту тексту. Завдання перевіряє розуміння тексту та нюансів, обумовлених лексикою, граматикою. Часто перше, що спадає на думку щодо вірної відповіді, є невірним, потрібно бути уважним до деталей. Ще одне типове завдання Reading – відповісти на 5 запитань по тексту. Всі завдання створені так, аби заплутати здобувача. Розуміння тонкощів фразових дієслів, колокацій, часових конструкцій може містити ключі. Завдання цього блоку перевіряє вміння розуміти основну ідею тексту, особливості та деталі, обумовлені вибором лексики, та граматичних конструкцій, виділення основного та другорядного в тексті, вибору необхідного у тексті, розуміння контексту, з урахуванням фразеології, культурологічних особливостей тощо. Це завдання перевіряє знання лексики, граматики, синтаксису, стилістики, та загальну здатність до аналізу тексту.

У Use of English першим з завдань є текст з пропусками для заповнення. Велику роль у виборі, чим заповнювати, відіграє не лише зміст і логічна послідовність, а й collocations, phrasal verbs, prepositions, idioms. В останньому завданні потрібно вставити пропущені слова чи словосполучення у текст. Вибір варіанту з запропонованого часто залежить від змісту тексту, прийменника, конструкції verbals. Це завдання також на перевірку знання синтаксису англійської. Завдання з блоку перевіряє вміння: аналізу та синтезу прочитаного, застосування знань граматики та лексики B1 – B2, логічного аналізу речень. Завдання Use of English перевіряє знання лексики, граматики, синтаксису, пунктуації, культурологічних особливостей.

Корисні ресурси для більш глибокого вивчення програми та типології завдань ЄВІ, зокрема, з англійської мови:

  1. Програма ЄВІ: https://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/03/nakaz-MON-vid-28.03.2019-411.pdf?fbclid=IwAR1yFs_oWmrN0sXD6ro8s_7LmjwvrKhJbQMt4o8x2La2ISyw3fUL7UEz36o
  2. Типові зразки завдань з ЄВІ (завдання ніколи не повторюються з року в рік, вони абсолютно різні): https://testportal.gov.ua/yevi-2023-demonstratsijnyj-test/

Пресцентр НМУ за інформацією Навчально-наукового центру неперервної професійної освіти ІПО