День відкритих дверей для вступників до інтернатури та магістратури НМУ

30.04.2024

27 квітня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся День відкритих дверей для вступників до інтернатури та на магістерські програми «Менеджмент у сфері охорони здоров’я» і «Громадське здоров’я». На відміну від попередніх років захід вперше відбувся офлайн із залученням широкого кола учасників процесу. На території навчальних корпусів Університету та клінічних баз профільних кафедр відбулися промоційні заходи всіх спеціальностей інтернатури та двох магістерських програм.

У профорієнтаційному заході взяли участь майбутні випускники українських закладів вищої медичної/фармацевтичної освіти, викладачі та представники адміністрації нашого Університету, Міністерства охорони здоров’я України.

З вітальним словом до учасників звернувся ректор НМУ, професор Юрій Кучин. Він висловив упевненість, що всі, хто вступить до інтернатури нашого Університету отримають максимально якісну освіту. «Окрім навчання за обраними спеціальностям, кожного лікаря-інтерна навчатимуть надавати невідкладну медичну допомогу у тренінговому центрі Університету із використанням якісного симуляційного обладнання. Адже опанування навичок військової медицини та медицини невідкладних станів є на часі. Нині кожен лікар, не зважаючи на спеціальність, має бути готовий до порятунку людей у надзвичайних ситуаціях», – зазначив Юрій Кучин.

Начальник управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України Сергій Убогов озвучив законодавчі зміни в правилах вступу до інтернатури та розподілу місць її проходження для здобувачів освіти. Так, за словами урядовця, розподіл в інтернатуру відбуватиметься за результатами успішності випускника. Чим краще студент навчався та склав іспити, тим більше можливостей для вибору місця проходження інтернатури за обраною спеціальністю він матиме.

Нинішнього року розподіл здійснюватиметься комісіями, що створені при закладах вищої медичної освіти і надаватимуть першочергове право вибору місця проходження інтернатури майбутньому вступнику в залежності від результатів його навчання на магістратурі (конкурсного балу). Сергій Убогов запевнив, що всі випускники матимуть можливість заздалегідь ознайомитися з переліком місць для проходження інтернатури, які МОЗ України виділить для розподілу в НМУ. І кожен випускник буде забезпечений пропозицією. Цього року також розширюються можливості для випускників контрактної форми навчання. Контрактникам, як і випускникам бюджетної форми навчання, пропонуватимуться місця за розподілом в інтернатурі.

З перших вуст присутні почули, що цьогоріч в інтернатурі з’явиться ще одна спеціальність – «Судово-медична експертиза». Тобто незабаром в інтернатурі до вибору вступників будуть доступні 24 спеціальності.

Сергій Убогов розповів також про проблематику впровадження електронної системи «Всеукраїнський рейтинговий розподіл», завдання держави із забезпечення кадрами закладів охорони здоров’я, де відчувається брак лікарів, організаційні, технічні і фінансові виклики, які стоять перед МОЗ України.

Директорка Інституту післядипломної освіти НМУ, професорка Тетяна Вежновець детально розповіла про процедуру вступу до інтернатури НМУ, про освітні програми за спеціальностями, реалії навчання на кожній з 23 спеціальностей, що реалізовують профільні кафедри нашого Університету. Її доповідь супроводжувалася промовистою інфографікою, що сприяло запам’ятовуванню викладеного.

В межах офіційної частини заходу Сергій Убогов, Юрій Кучин та Тетяна Вежновець відповіли на численні запитання присутніх. Під час Дня відкритих дверей у приміщенні фізико-хімічного корпусу НМУ працювали welcome-зона, де учасники заходу мали можливість ознайомитися з перспективами навчання за всіма спеціальностями інтернатури та з презентаціями, які підготували профільні кафедри. Відбулися майстер-класи, тренінги, лекції, консультації, знайомство з клінічними базами НМУ.

Детальніше з правилами, вимогами та перспективами вступу до інтернатури НМУ можна ознайомитися за посиланням.

Пресцентр НМУ