ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО»

19.03.2018

16 березня 2018 року відбулося чергове засідання школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого» (науковий керівник: доцент Єгоренков А.І.) у якому активну участь взяли студенти медичного факультету №3, що були делеговані для участі у цьому заході.

Тема семінару: «Біоетичні та психологічні аспекти проблеми суїцидів серед молоді”. Під час засідання відбувся перегляд вистави «Над прірвою у… » ( режисер А. Рибікова) Національного театру імені Лесі Українки. У діалозі студентів та акторів – учасників вистави, було проведено обговорення питань, пов’язаних з соціальними, психологічними та етичними аспектами проблеми та факторами ризику самогубства. Фактично це було продовження іншого нашого семінару з питань біоетики, де раніше обговорювалась концепція логотерапії видатного австрійського психіатра, психолога та невролога Віктора Франкла. У обговоренні на семінарі 16 брали участь студенти, доцент Селюков Г.І. ( кафедра психіатрії НМУ), режисер вистави та актори. Доцент Селюков Г.І. звернув увагу присутніх на те, що додатковим фактором ризику самогубства для певного прошарку молоді є соціальний інфантилізм і схильність до епатажу. Під час попередньої підготовки до семінару було проведено анкетування серед студентів-медиків першого курсу. Наприклад, було запропоновано питання щодо «сенсу життя». Студенти так відповіли на питання про сенс свого життя: «Моє життя має сенс тому що – 1) у мене є мета (48% респондентів), 2) у мене є зобов’язання (28 % респондентів), 3) тому що «життя чудове» (24 % респондентів).

Учасник цього обговорення, студентка медичного факультету №3 НМУ імені О.О. Богомольця Іванна Денисюк так формулює свої думки з приводу теми обговорення: «Сюжет вистави неоднозначний, але він наштовхує нас на роздуми. На мою думку, вистава підходить для перегляду як для підлітків, так і для їхніх батьків. Тема є актуальною і для студентів-медиків, адже вона тісно пов’язана з психологією та вмінням комунікувати з людьми, які схильні до самогубства».

Школа-семінар «Проблеми біоетики та фізики живого»