Бібліотека НМУ проводить виставку до 100-річчя від дня народження професора Іраїди Концевич

05.10.2022

Працівники бібліотеки Національного медичного університету імені О. О. Богомольця підготували виставку наукових робіт до ювілейної дати від дня народження Іраїди Концевич – судового медика, педагога, доктора медичних наук, професора, члена президії Всесоюзного наукового товариства судових медиків, почесного члена Болгарського наукового товариства судових медиків і кримінологів, голови Наукового товариства судових медиків та криміналістів України, голови Республіканської проблемної комісії за спеціальністю «Судова медицина», автор понад 150 наукових публікацій, зокрема 9 монографій.

У 1943 році Іраїда Концевич закінчила Київський медичний інститут у м. Челябінськ. У 1943-1944 рр. – лікар поліклініки в м. Куп’янську Харківської області, потім працювала лікарем лікувального управління МОЗ, завідувачем відділу кадрів Харківського облздороввідділу. З 1944 року працювала на кафедрі судової медицини Київського медичного інституту: судово-медичним експертом та асистентом, доцентом, професором. У 1951 захистила кандидатську дисертацію на тему «Дефект тканин при вогнестрільних ушкодженнях», а в 1964 – докторську дисертацію на тему «Експертиза странгуляції». Голова правління Республіканського наукового товариства судових медиків і криміналістів (1970-1987 рр.). Досліджувала проблеми судово-медичної діагностики заподіяних механічних травм, правової регламентації лікарської діяльності. З 1971 по 1991 рр. – завідувач кафедри судової медицини Київського медичного інституту. З 1991 року – професор цієї кафедри.

Основними напрямки наукової діяльності було вивчення питань теорії та практики судової медицини, правова оцінка лікарської діяльності, організаційні питання розвитку та становлення судової медицини в Україні. Під керівництвом Іраїди Концевич в 1988-1990 рр. було проведено комплексне дослідження муміфікованих залишків багатовікової давності, які експонуються в Києво-Печерській лаврі.

До ювілейної дати від дня народження Концевич Іраїди Опанасівни працівники Бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця підготували виставку наукових робіт судового медика. Виставка експонується в приміщенні Бібліотеки (стоматологічний корпус, 2-й поверх, кімната 17).

Науковий доробок Іраїди Концевич широко представлено в імідж-каталозі «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О. О. Богомольця» http://surl.li/dfxiz, електронному каталозі http://surl.li/dfxjb, алфавітному та систематичному каталогах.

 

Пресцентр за матеріалами бібліотеки НМУ