Аспіранти НМУ вивчають академічну англійську за авторською програмою

12.06.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця підготовка майбутніх докторів філософії відбувається за акредитованими освітньо-науковими програмами спеціальностей 222 «Медицина», 228 «Педіатрія», 226 «Фармація, промислова фармація», 225 «Медична психологія», 221 «Стоматологія», 011 «Освітні педагогічні науки». Відтак протягом 1-го та 2-го семестрів 2022-2023 навчального року в Університеті нараховувалося 126 аспірантів, які навчаються за очною денною, вечірньою та заочною формами навчання, опановуючи за змішаною системою авторський курс «Академічна англійська мова» для майбутніх докторів філософії медичного профілю.

Протягом навчання з 1-го по 4-ий рік здобувачі освіти вивчають різноманітні дисципліни, серед яких одну з центральних позицій посідає англійська. Слухачі курсу покращують власні знання загальної та медичної англійської мови, вдосконалюючи власну комунікативну компетентність, а також вивчають академічну англійську мову, важливу для подальшої взаємодії у науковому середовищі.

Заняття з англійської тривають протягом усього 1-го року навчання за спеціально розробленим курсом, що враховує спеціалізації здобувачів і спрямований на формування англомовної комунікативної компетентності аспірантів.

При вступі до аспірантури здобувачі мають продемонструвати рівень володіння мовою, наближений до B2 загальної англійської, та показати знання англомовної медичної термінології. Протягом навчання аспіранти опановують академічну англійську мову, а також покращують знання медичної англійської. Адже вони представлятимуть Університет або ж свою організацію перед міжнародною спільнотою, спілкуватимуться на конференціях із закордонними колегами, публікуватимуть тези, подаватимуть заявки на гранти тощо.

Курс «Академічна англійська мова» для майбутніх докторів філософії-медиків за авторською програмою доцентки Навчально-наукового центру неперервної професійної освіти Інституту післядипломної освіти Лесі Лимар цілком спрямований на розвиток англомовної академічної та фахової комунікативної компетентності аспірантів.

Заради подальшої продуктивної наукової діяльності ця нормативна дисципліна, що триває 120 академічних годин на рік (2 пари на тиждень), включає декілька компонентів: систематизацію й узагальнення знань із загальної, медичної англійської мови, навчання академічної англійської, формування навичок академічного англомовного спілкування з урахуванням правил, принципів і тенденцій такої комунікації.

Для формування англомовної професійної й академічної комунікативної компетентності, а також набуття досвіду публічних виступів і академічної взаємодії курс містить багато інтерактивних і кейсових завдань. На освітній платформі LIKAR_NMU розміщено портфоліо курсу та комплекс вправ відповідно до авторського підручника.

Відео англійською мовою майбутніх докторів філософії про своє навчання в аспірантурі НМУ імені О.О. Богомольця

Оцінювання знань відбувається на основі поточних академічних показників, акцентуючи виконання завдань здобувачами, а також на співбесіді щодо проблемних питань курсу з виставленням оцінки на диференційованому заліку.

Підручник для аспірантів з курсу академічної медичної англійської «English for Medical PhD Students» випущений у 2020 році. У подальшому планується друк доробленого видання.

Показовим є відношення до навчання аспірантів першого року навчання, які виконують обов’язки військових медиків у зоні бойових дій, усвідомлюючи важливість володіння англійською. Попри активізацію конфлікту, бойові медики намагалися бути постійно присутніми на онлайн-заняттях, а за відсутності такої можливості – виконували додаткові письмові завдання за власною ініціативою.

Нагадаємо, що прийом документів до аспірантури НМУ імені О.О. Богомольця триватиме тиждень – з 17 липня по 21 липня 2023 року. Вступні іспити з англійської та за спеціальністю складатимуть з 25 серпня по 29 серпня 2023 року.

 

Пресцентр НМУ за інформацією

Навчально-наукового центру неперервної професійної освіти