Аспірантка здійснила дослідження з оцінки медичних технологій на госпітальному рівні

31.01.2024

30 січня аспірантка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Олена Філінюк представила дисертаційне дослідження «Науково-методичні підходи впровадження госпітальної оцінки медичних технологій в системі охорони здоров’я» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація». Дисертантка довела актуальність і практичне значення обраної теми, що стосується апробації навчальної цільової програми з госпітальної оцінки медичних технологій.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням завідувачки кафедри хімії ліків та лікарської токсикології НМУ ім. О.О. Богомольця, професорки Ірини Ніженковської. Рецензентками виступили професорка кафедри організації та економіки фармації НМУ Лілія Гала та доцентка цієї ж кафедри Наталія Шолойко, які зазначили наукову новизну дослідження Олени Філінюк. За його результатами Вченою радою НМУ затверджені методичні рекомендації, що можуть бути корисними для закладів охорони здоров’я, які планують запроваджувати госпітальну оцінку медичних технологій (ОМТ). Адже у сучасних умовах система охорони здоров’я України потребує максимально ефективного використання коштів для поліпшення надання медичної допомоги населенню.

Раціональна та належна оцінка медичних технологій дозволить оптимізувати розподіл ресурсів відповідно до стандартів надання медичної допомоги. Застосування ОМТ на різних рівнях, включаючи національний, регіональний та госпітальний, дозволить приймати науково-обґрунтовані управлінські рішення щодо використання бюджетних коштів.

Варто зазначити, щопрактичне впровадження ОМТ у національну систему охорони здоров’я  розпочалося з прийняття у 2017 році Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». При цьому комплексних науково-методичних досліджень щодо оцінки медичних технологій на рівні закладів охорони здоров’я в Україні не проводилося.

Дисертанткою вперше сформовано цільову програму з госпітальної ОМТ та запропоновано ввести термін «госпітальна ОМТ» до українського законодавства, що дозволить запровадити поняття проведення оцінки медичних технологій на різних рівнях системи охорони здоров’я України.

Вітаємо Олену Філінюк та її наукового керівника, завідувача кафедри організації та економіки фармації НМУ, професора Костянтина Косяченка з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ