АСПІРАНТКА КАФЕДРИ ГІСТОЛОГІЇ ТА ЕМБРІОЛОГІЇ УСПІШНО ЗАХИСТИЛА ДИСЕРТАЦІЮ НА ЗДОБУТТЯ НАУКОВОГО СТУПЕНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ

27.06.2022

21 червня аспірантка кафедри гістології та ембріології  Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юлія Осадчук захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина».

Протягом 4 років аспірантури Юлія сумлінно виконувала дослідження, відтворювала експериментальну модель на тваринах та опановувала сучасні методики під керівництвом  завідувача кафедри гістології та ембріології, члена-кореспондента НАМН України, професора, Юрія Богдановича Чайковського. У лютому 2022 року на кафедрі вони разом обговорювали деталі презентації, готувалися до апробації дисертації, запланованої на середину березня…. Нажаль, бути присутнім на цих заходах Юрію Богдановичу не судилося. Але колектив кафедри  згуртувався і в непростих умовах евакуації, воєнного часу пройшов усі процедури, і роботу було представлено на захист.

Спеціалізовану раду очолював в.о. завідувача кафедри гістології та ембріології, професор Олександр Грабовий, рецензентами роботи були професори цієї кафедри Лілія Яременко та Людмила Сокуренко. Офіційними опонентами виступили завідувач кафедри гістології та ембріології Харківського національного медичного університету, професор Олександр Степаненко та завідувач кафедри фізіології Дніпровського національного медичного університету, професор Олександр Родинський. Процедура захисту відбувалася у змішаній формі, частина учасників залучилася дистанційно.

Авторка досліджень супроводжувала доповідь цікавою презентацією, яка поряд із ґрунтовним науковим фактажем містила оригінальні авторські схеми наукової концепції. Усі учасники дискусії відзначили наочність і яскравість доповіді та фундаментальність отриманих результатів. Суттєву наукову новизну роботи віддзеркалюють матеріали апробації на авторитетних наукових форумах та стаття в журналі Neural Plasticity – що входить до Q1 журналів бази Скопус.

У науковій дискусії та обговоренні виступали присутні на захисті професори Ганна Зайченко та Лариса Натрус, а також колеги-гістологи, які прийшли підтримати дисертанта, — доценти Ганна Кондаурова та Анастасія Демидчук. Із задоволенням сприймали захист науковці, з якими Юлія працювала в експериментальних лабораторіях, — старші наукові співробітники  Інституту біохімії імені Олександра Палладіна Ольга Лісаковська та Дмитро Лабудзинський.

Усі присутні щиро привітали Юлю Осадчук із успішним захистом, присудженням ступеня доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина» та побажали подальших успіхів.

 

Кафедра гістології та ембріології