Американський інструктор провів в Університеті тренінг з тактичної медицини

02.05.2024

Нещодавно на базі кафедри гістології та ембріології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулися тренінги з тактичної медицини та евакуації поранених для старшокласників академічного ліцею «Інтелект» (м. Вишгород) і студентів молодших курсів медичного факультету №3 НМУ. У межах заходу учасники вивчали важливі інструменти тактичної медицини в умовах надзвичайних ситуацій.

Майстер-клас провів досвідчений інструктор з тактичної медицини за стандартами НАТО Тоні Маккарті. Американський інструктор вдало поєднував подання теоретичних знань з демонстрацією практичних навичок, наголошував, що у тактичній медицині важливі швидкість і правильність надання допомоги.

Так, він ознайомив учасників тренінгу з методами тимчасового зупинення кровотеч, з використанням тампонад та імпровізованих засобів для надання першої медичної допомоги. Також під наглядом досвідченого інструктора учасники навчились накладати турнікети, відпрацювали та закріпили необхідні навички.

Окрім того, присутні відпрацювали способи евакуації поранених з поля бою, адже переміщення їх в безпечну зону є важливою складовою в системі заходів з надання допомоги. Також опановували способи витягування, винесення, використання імпровізованих та табельних засобів виносу для евакуації поранених. З акцентом на виявлених недоліках всі отримані під час заняття напрацювання були ретельно проаналізовані.

Що важливо, здобуті учасниками тренінгу знання та практичні вміння надзвичайно важливі, зважаючи на умови, в яких наразі перебуває наша країна. Сьогодні кожен має вміти надати негайну допомогу, щоб врятувати життя собі та тим, хто поряд.

Для старшокласників ліцею на кафедрі гістології та ембріології також організували цікаву та інформативну екскурсію. Діти ознайомилися з ембріологічною колекцією, заслухали лекцію про ембріональний розвиток людини. Великий інтерес в учасників екскурсії викликала колекція мікроскопів кафедри, що бере початок у 1957 році та налічується 42 моделі XVII-XVIIІ століть.

Зазначимо, що участь у подібних подіях також допомагає майбутнім абітурієнтам зорієнтуватися у виборі професії та усвідомлено обрати заклад вищої освіти для вступу у 2024 році.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри гістології та ембріології