8 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА ТА ЧЕРВОНОГО ПІВМІСЯЦЯ

07.05.2021

Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця відзначається щорічно 8 травня. Це свято було засноване на честь відомого швейцарського мецената Жана Анрі Дюнана, який народився 8 травня 1828 року. За його ініціативою було створено перші групи волонтерів, що надавали і продовжують надавати допомогу всім пораненим на полях бойових дій.

Дюнан став також одним із творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста, організації, яка почала свою роботу в 1863 році. Нинішню назву благодійна організація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця здобула тільки в 1986 році. Її головним завданням є надання допомоги всім хворим, пораненим, що стали жертвами збройних протистоянь. Червоний Хрест допомагає також всім постраждалим від стихійних лих та катаклізмів. Тому основними ідеями відзначення цього дня є гуманність і добровільність у наданні допомоги нужденним.

Відділення Червоного Хреста працюють в 176 країнах світу, серед яких є й Україна. У 2018 році Товариство Червоного Хреста України відзначило свій 100-літніій ювілей. Як самостійна структура українське відділення проіснувало з 1918 до 1923 року, а потім входило до Союзу товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР, а після здобуття Україною незалежності у серпні 1991 року було перетворено на самостійне Товариство Червоного Хреста України, яке стало членом міжнародного руху Червоного Хреста та Півмісяця.

Товариство було визнане Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та рішенням ІХ сесії Генеральної Асамблеї Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, яка відбулася 1993 року у місті Бірмінгемі, Велика Британія. Станом на сьогодні налічується понад 6,3 мільйони прихильників та активістів Товариства Червоного Хреста України. Патронажна служба Червоного Хреста нараховує понад 3200 сестер милосердя. Товариство Червоного Хреста втілює понад 40 проєктів і програм по всій Україні, які отримують фінансування за рахунок публічних пожертв та угод про партнерство.

Щороку товариство обслуговує самотніх хворих похилого віку, інвалідів війни та праці, учасників Другої світової та російсько-української війни, інвалідів дитинства. З кінця 2013 року Товариство працює в особливому режимі. Було створено загони швидкого реагування для надання допомоги постраждалим під час подій на Майдані в Києві, Харкові, Донецьку, Луганську, Дніпрі, Херсоні, Одесі, Миколаєві, Вінниці і Вінницькій області. Під час збройного конфлікту, викликаного окупацією Криму і частини Донбасу російськими загарбниками,

Товариство надало гуманітарну допомогу постраждалим на суму понад мільярд гривень і продовжує цю справу. Новим викликом для Червоного Хреста, як і для всього суспільства, стала пандемія СOVID-19. У ці дні Товариство залишається вірним традиції більш як столітнього періоду – бути надійною опорою держави у гуманітарній і медико-соціальній сфері, зокрема під час непростих і драматичних випробувань.

 

Прес-центр