4 СІЧНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АЗБУКИ БРАЙЛЯ

04.01.2022

У грудні 2019 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення щороку 4 січня відзначати Всесвітній день азбуки Брайля з метою підвищення обізнаності про значення азбуки для реалізації прав людини сліпих і слабозорих людей.

Шрифт Брайля є унікальною азбукою, названою на честь її винахідника французького тифлопедагога Луї Брайля. Ця абетка являє собою тактильне поєднання графічних символів за допомогою 6 точок, що дає змогу передавати букви, цифри, музичні, математичні та наукові знаки. Однією з особливостей винаходу є те, що процес читання здійснюється по опуклим точкам, які проколювати треба зі зворотного боку аркуша (справа наліво), а вже читання відбувається стандартно – зліва направо. При читанні точки нумеруються по стовпцях зверху вниз. Відповідно при записі вони йдуть в зворотному порядку.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі близько 1 млрд людей мають порушення зору, з них понад 10 млн повністю незрячі, ще 130 млн мають дуже слабкий зір.

Для мільйонів незрячих людей шрифт Брайля є засобом спілкування. Окрім того, він відіграє визначальну роль у їхній освіті, доступі до інформації, реалізації права на свободу висловлення поглядів і переконань.

На основі шрифту Брайля можна досягти швидкості читання 150 слів за хвилину, що становить приблизно половину швидкості читання зрячих.

Зараз система французького тифлопедагога пристосована для різних мов – навіть китайської.

У грудні 2019 року у Києві неподалік станції метро «Дарниця» встановили перший і єдиний в Україні пам’ятник незрячій людині. Атр-об’єкт являє собою людину із заплющеними очима та палицею у руці, яка ніби йде тактильною доріжкою. Це узагальнений образ незрячої людини. Шрифтом Брайля на грудях статуї написано: «Дивлюся серцем».