20 ЖОВТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОСТЕОПОРОЗУ

20.10.2020

20 жовтня у Всесвітній день остеопорозу світова громадськість обговорює здоров’я кісткової системи і проблему остеопорозу, зокрема його профілактики та лікування.

Розповідає завідувач кафедри травматології та ортопедії, доктор медичних наук, професор Олександр Анатолійович Бур’янов:


Чому проблема остеопорозу набула глобальних масштабів і потребує уваги не лише медичних працівників, але і населення в цілому?Відповідь проста: частота розвитку цієї патології та її ускладнень – низькоенергетичних переломів – набула ознак епідемії, проблема вийшла на рівень соціальної значимості, а отже, потребує широкого інформування населення всіх вікових груп, адже здоров’я кістки закладається ще під час внутрішньоутробного розвитку, і батькам необхідно пам’ятати, що досягнення хороших показників стану кісткової тканини в підлітковому віці дитини (так звані показники пікової кісткової маси – ПКМ) є найбільш дієвою профілактикою остеопорозу в старшому і похилому віці людини.

Експерти Міжнародного Фонду Остеопорозу (IOF) називають остеопороз «дитячою хворобою із геріатричними наслідками». Відомо, що збільшення ПКМ на 10% відтерміновує розвиток остеопорозу на 13 років. Отже, питанням здорового харчування та фізичної активності дітей (а вони є абсолютно необхідними для повної реалізації генетично обумовленого потенціалу розвитку кісткової маси) необхідно приділяти значну увагу – і батькам, і державі.

На сучасному етапі за даними Міжнародного Фонду Остеопорозу (IOF) приблизно половина жінок і третина чоловіків віком від 50 років мають низькі показники кісткової маси, які продовжують погіршуватись із віком,  а близько 15% жінок і 5% чоловіків – відповідають критеріям діагностики остеопорозу – отже, знаходяться у групі високого ризику інвалідизації і навіть смерті внаслідок переломів, які на тлі низької щільності кісткової тканини виникають при низьких навантаженнях, повторюються і погано піддаються стандартному лікуванню.

Відомими факторами ризику  остеопорозу є вік, жіноча стать, низька маса тіла і ожиріння, недостатня фізична активність, періоди іммобілізації, стан менопаузи, низька пікова кісткова маса в пубертаті, незбалансоване харчування, куріння, вживання значної кількості алкоголю. Окрім того, практично всі хронічні захворювання, найбільш поширені серед населення планети – хронічна хвороба нирок, хронічне обструктивне захворювання легень, цукровий діабет, запальні захворювання суглобів, запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, онкологічні захворювання – на жаль, ще більше підвищують ризик формування і прогресування остеопорозу, в тому числі – за рахунок застосування ряду медикаментозних засобів для їх лікування – глюкокортикоїдів, інгібіторів ароматази, антидепресантів та інших.

Пацієнти із хронічними захворюваннями, безумовно, мають спостерігатись відповідними спеціалістами і сімейними лікарями, в тому числі – з метою моніторингу стану кісткової тканини та призначення профілактики остеопорозу. В той же час всім нам, незалежно від віку і статі, для продовження активного і здорового життя необхідно турбуватись і про здоров’я кісток, для чого експерти Міжнародного Фонду Остеопорозу (IOF) рекомендують:

  • Здорове харчування: дорослим вживати 1000мг кальцію на день, достатню кількість магнію і цинку; 1.0-1.2г/кг білку щоденно, з 20-25 г. повноцінного якісного білку при кожному з основних прийомів їжі; 800 Од. віт. Д на добу для підтримки рівню 25(ОН)D сироватки крові не менше 50 нмоль/л;
  • Достатній рівень фізичної активності: регулярні фізичні вправи/ фізичні навантаження 3-5 днів на тиждень відповідно до загального стану здоров’я із вживанням протеїнових продуктів перед/ після тренування.

 

 

Прес-центр за матеріалами кафедри травматології та ортопедії