20 ЛЮТОГО ВШАНОВУЄМО ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

20.02.2022

20 лютого, починаючи з 2015 року, на офіційному державному рівні відзначається День Героїв Небесної Сотні. Українське суспільство вшановує пам’ять тих загиблих учасників Революції Гідності, які в листопаді 2013 – лютому 2014 року відстоювали на барикадах право нашого народу розірвати пута, які пов’язували його з тоталітарною російською імперією, і обрати цивілізований вектор розвитку разом з іншими демократичними суспільствами Старого і Нового Світу.

Цей шлях до свободи зафіксовано Указом Президента України №69/2015. Дату 20 лютого визначено не випадково. Саме 18-20 лютого 2014 року конвульсії агонізуючого проросійського режиму досягли апогею.  Саме в ці дні із засідок на висотних будівлях навколо Майдану Незалежності розпочався масовий розстріл беззбройних учасників протестних акцій. Стало остаточно зрозуміло, що мирний шлях – шлях переговорів і компромісів уже не працює.

Якщо перші річниці Революції Гідності відзначалися переважно у столиці, то останнім часом значні за масштабами акції проходять, починаючи з 20 лютого, в обласних центрах і великих містах України. Зважаючи на пандемію і складну політичну ситуацію навколо України, організатори, а це – Український  інститут національної пам’яті, ГО «Родина Небесної Сотні», Національний музей Революції Гідності, Міністерство у справах ветеранів України – закликають учасників акцій утриматись від партійної символіки та політичних гасел. Пам’ять про Небесну Сотню повинна єднати всіх українців, нагадувати про дух Майдану, що панував 8 років тому.

Ритуал у Києві, обласних центрах і великих містах розпочнеться виконанням Державного Гімну України, під час якого лунатимуть залпи салютних команд. Далі передбачено міжконфесійну панахиду за загиблими під час Революції Гідності та хорове виконання «Молитви За Україну» («Боже великий, єдиний…»). Відбудеться також покладання квітів під пісню «Пливе Кача» і залучення духового оркестру для виконання Маршу української армії (марш Євгена Адамцевича, або Запорозький марш).

Як відомо, студенти і викладачі Національного медичного університету імені О.О.Богомольця брали активну участь в подіях під час Революції Гідності, зокрема й у дні її «гарячої фази». Біля пам’ятного знаку на честь Героїв Небесної Сотні, що на території Університету, буде покладено квіти. Слава Героям!

 

Прес-центр