2 освітньо-наукові програми НМУ з підготовки докторів філософії пройшли успішну акредитацію

06.06.2023

Освітньо-наукові програми (ОНП) за спеціальностями 225 «Медична психологія» та 228 «Педіатрія» Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з підготовки докторів філософії отримали акредитацію Національного агентства з забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) та отримали сертифікати на 5 років. Це засвідчує високий науковий потенціал нашого Університету та, відповідно, рівень підготовки докторів філософії.

Успішна акредитація ОНП «Медична психологія» та «Педіатрія» є основою подальшого розвитку та розширення навчальних і наукових можливостей НМУ. На сьогодні наш Університет має 6 акредитованих освітньо-наукових програм, за якими здійснюється підготовка докторів філософії та формуються разові ради з захисту доктора філософії: 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 225 «Медична психологія», 226 «Фармація, промислова фармація», 228 «Педіатрія», 011 «Освітні, педагогічні науки».

Так, навчання докторів філософії є основою для подальшої роботи в науково-педагогічній сфері, обов’язковою частиною власної реалізації та подальшого зростання у науковій кар’єрі. За спеціальністю «Медична психологія» вже відбувся успішний захист доктора філософії Дмитра Ассонова. Найближчим часом планується захист доктора філософії за спеціальністю «Педіатрія».

Навчання у НМУ за третім освітньо-науковим рівнем для отримання ступеня доктора філософії базується на підготовці з напряму методології наукового дослідження, доказової медицини, біомедичної статистики, отриманні навичок сучасних методів наукового дослідження, поглибленому вивченні спеціальності. Професійна наукова підготовка спрямована на надання аспірантам глибоких знань у відповідній галузі, вироблення необхідних вмінь та навичок самостійної наукової діяльності, продукуванні нових ідей. Вона передбачає набуття аспірантами здатності самостійно аналізувати патогенез, принципи та методи діагностики, профілактики та лікування захворювань, синтезувати інформацію на основі логічних аргументів і перевірених результатів. Аспіранти набувають вміння з планування та підготовки наукової статті до публікації, врахування принципів статистичного аналізу при визначенні експериментів і користування базами даних у галузі знань «Охорона здоровʼя» для опису отриманих результатів дослідження.

Разом із тим надані НАЗЯВО рекомендації сприятимуть підвищенню якості підготовки здобувачів ступеня доктора філософії. Щиро дякуємо всім науково-педагогічним працівникам і співробітникам Університету за сумлінну працю та участь в акредитації.

Пресцентр НМУ за інформацією відділу аспірантури та докторантури