19 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА УКРАЇНИ

19.02.2020

19 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила Закон про Малий Державний Герб України, тим самим затвердивши як символ держави родовий знак Рюриковичів – Тризуб. Це не тільки офіційний символ України, присутній на печатках і штампах. Він є обов’язковим елементом Великого Державного Герба разом із так званим «Руським левом» – символом Галицько-Волинської держави – і «Козаком з мушкетом» – символом Війська Запорозького Низового. Великий Герб України досі існує лише у вигляді законопроекту. Та хоч би яким був його остаточний варіант, зазначені вище три елементи в ньому будуть розміщені, і в першу чергу – Тризуб.

Найновіші історичні дослідження переконують, що Тризуб виник задовго до появи на історичній арені князів Рюриковичів. Одні вбачають у ньому стилізоване зображення сокола, інші – криптограму. Графіка Тризуба нагадує родові знаки сарматських кланів. І це й не дивно, адже сармати, як і скіфи, тривалий час проживали на територіях України і асимілювалися з місцевим населенням.

Разом із Прапором та Державним Гімном України Тризуб для нас, її громадян,  є символом, який незримими нитями згуртовує нас, робить єдиною і неповторною нацією.

 

Прес-центр