11 ГРУДНЯ В СВІТІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕНЬ ХВОРИХ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ

10.12.2019

Вперше Всесвітній день хворих на бронхіальну астму відзначили в 1998 році, коли в іспанському місті Барселона проходила Всесвітня нарада з профілактики та боротьби з  бронхіальною астмою. Відтоді щороку 11 грудня в 35 країнах світу відзначається цей день, мета якого – привернути увагу до цього одного з найбільш поширених хронічних захворювань, на яке у світі хворіє 235 мільйонів людей, а в Україні понад 200 тисяч.  Завідувач кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики, доктор медичних наук, професор Андрій Ігорович Курченко розповідає.

К.А.І.: Сьогодні ми говоримо про бронхіальну астму алергічного походження, бо до неї, як спеціаліст, я маю безпосереднє відношення, до того ж  вона найбільш поширена і ми маємо “ключик” до її лікування. Бронхіальна астма (“астма” в перекладі з грецької означає “задуха”, “важке дихання”) є хронічним захворюванням, характерною ознакою якого є напади задухи, різного ступеню важкості і частоти. Вважається, що на цю недугу хворіє близько 2% всього населення планети. Це досить велика цифра, до того ж кількість хворих, на жаль, дедалі збільшується.

  • А що цьому сприяє, які причини виникнення цього захворювання?

К.А.І.: Сприяє багато чинників, а причинами виникнення захворювання є спадкова схильність, дія факторів навколишнього середовища, різноманітні алергени, інфекції, паління, забруднення повітря усередині і зовні приміщень, генетично модифіковані продукти, харчові добавки Е-числа тощо. Частина речовин, що з’явилися в навколишньому середовищі, почали змінювати нашу природу, це призвело до того, що у двох останніх поколіннях людської популяції з’явилася спадкова схильність до різного роду алергічних захворювань, яка має тенденцію до зростання. В основному це спостерігається в індустріально розвинених країнах і пов’язано, повторюю, зі змінами, що сталися в оточуючому середовищі за останні 40 років. В основі цього твердження лежить так звана гігієнічна теорія, яка говорить про взаємодію зовнішнього навколишнього середовища з модифікацією різноманітних антигенних структур та їх впливом на людський організм. Тому рівень потенційних пацієнтів є досить високим, а значить збільшується кількість людей, що потерпають від алергії і бронхіальної астми. Світове співтовариство  приділяє цьому величезну увагу тому, що зараз ситуація зі збільшення алергічних хвороб і захворювань на бронхіальну астму має характер епідемії. Якщо врахувати захворювання нижніх дихальних шляхів, до яких відносяться бронхіальна астма, і алергічні захворювання  верхніх дихальних шляхів – це риніти, поллінози тощо, додати до цього шкіряні прояви такого ж походження, то в сукупності ми одержуємо величезну планетарну проблему. Не здивуюся, якщо невдовзі світ відзначатиме не тільки День хворого на бронхіальну астму, а й День алергічного риніту чи День атопічного дерматиту. В основі всіх цих захворювань лежить світ, що змінився і призвів до глобальних трансформацій оточуючого природного середовища, які у свою чергу змінили генетику людини. Мало того, що через агресивну діяльність людини світ помінявся, ми виявилися не готовими до цих викликів і не вміємо протидіяти їм.

  • Яким чином можна відрізнити бронхіальну астму від застуди чи якоїсь іншої хвороби?

К.А.І.: Одразу скажу, що слід звертатися до професіонала, спеціаліста лікаря-алерголога або лікаря-алерголога-пульмонолога. Ще раз закликаю всіх звертатися до професіоналів. У нас є дуже хороші державні та приватні центри, інститути. Першим етапом мають стати первинні фізикальні дослідження, наприклад, заміри повітря, яке видихає пацієнт, тощо. Це можна зробити в поліклініці, звернувшись до лікаря-алерголога. Наступний більш складний етап – це пошук причинного алергену. В Україні зараз вперше діє Alex діагностика, нове покоління компонентної діагностики алергії, яке покриває більш ніж 99% стандартних діагностичних тестів. Тест ALEX – багатокомпонентний, він дозволяє одночасно визначити рівень антитіл до алергенних молекул і екстрактів алергенів в крові та одержати практично повну картину сенсибілізації кожного пацієнта. Після чого ми можемо визначити, який конкретний спосіб лікування слід запропонувати хворому.

  • Чи існує якийсь ефективний метод лікування бронхіальної астми?

К.А.І.: Найбільш ефективним на сьогодні методом лікування бронхіальної астми є застосування так званої алерген специфічної імунотерапії (АСІТ), коли проводиться терапія причинним алергеном. З бронхіальною астмою алергенного походження можна нормально жити, це контрольований процес, однак таким хворим повинен опікуватися виключно спеціаліст і професіонал. Головне не займатися самолікуванням, не купувати ліки «порадившись з Інтернетом», бо це може призвести до фатальних наслідків. Дуже добре, що є Всесвітній день хворих на бронхіальну астму тому, що це дає можливість ще раз розповісти про цю хворобу і тим самим поліпшити обізнаність про неї, привернути увагу громадськості до вирішення проблем, пов’язаних з бронхіальною астмою і підвищити якість медичної допомоги пацієнтам.

 

Прес-центр