10 ТРАВНЯ 2021 РОКУ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МЕЛАНОМИ

10.05.2021

10 травня 2021 року відзначається Всесвітній день меланоми, покликаний привернути особливу увагу до значної поширеності меланоми у світі. Ці травневі заходи другого понеділка першої декади місяця мають традиційний щорічний характер.

Напередодні Всесвітнього дня меланоми ми зустрілися із завідувачем кафедри дерматології та венерології з курсом косметології, президентом ВГО «Українська асоціація лікарів-дерматовенерологів та косметологів», професором Віктором Івановичем Степаненком, який розповів, що таке меланома,  якими є фактори ризику виникнення меланоми, як від неї уберегтися, та анонсував проведення Дня меланоми в Україні 2021:

“Меланома  – злоякісна пухлина, яка є одним із найнебезпечніших видів раку, оскільки розповсюджується через лімфу і кров майже у всі органи. Вона переважно локалізується у шкірі та значно рідше – у сітківці ока, на слизових оболонках. Це утворення на шкірі з неправильними обрисами, ділянками плямистого забарвлення, яке може свербіти або кровоточити. До факторів ризику виникнення меланоми відносять: білу шкіру, світлі очі та волосся, рожеві веснянки; наявність в анамнезі сонячних опіків; надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання; якщо у вас чи ваших родичів була меланома; невуси (родимки): понад 50 невусів на шкірі збільшує ризик розвитку меланоми; травматизація та зміна характеристик невусів; вік старше 50 років; чоловіча стать.

Дані ВООЗ свідчать, що згідно із моніторингом, загальносвітові показники злоякісних захворювань шкіри, у тому числі й меланоми, вказують на стійку тенденцію до збільшення кількості таких хворих. Це зростання зумовлене різними чинниками, зокрема: інтенсивністю ультрафіолетового природного випромінювання; широким використанням штучного ультрафіолетового опромінення в медичній та косметологічній практиці, зокрема соляріїв; певними вродженими чинниками.

З огляду на збільшення фотоспровокованих злоякісних пухлин шкіри, в першу чергу, пігментних, зокрема меланом, акцентування уваги на цій проблемі є дуже важливим. На жаль, слід зазначити, що певна частина наших співвітчизників або не зважає, або не володіє інформацією щодо ризиків надмірного впливу сонячного опромінення, зокрема в аспекті виникнення меланом та інших злоякісних новоутворень шкіри. Для попередження розвитку меланоми потрібно уникати сонячних опіків, травмування шкіри в ділянці родимок, контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками. Необхідно регулярно оглядати шкіру.

Якщо ви помітили найменші зміни, негайно звертайтеся до лікаря, який завдяки спеціальній діагностиці дасть  кваліфіковану відповідь на всі ваші запитання. Головне, лікар зможе виявити меланому або злоякісне захворювання шкіри на ранніх стадіях, що суттєво збільшить шанси хворого на одужання.

У 2008 році Україна приєдналася до Всесвітньої програми “Євромеланома”, до якої залучено понад 20 європейських країн. Протягом 2009-2019 років за ініціативи та партнерства Української асоціації лікарів-дерматовенерологів та косметологів (УАЛДВК), ПП “Інститут дерматокосметології доктора Богомолець”,  ГО “Стоп меланома”, опорної кафедри дерматології та венерології з курсом косметології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувалися Всеукраїнські дні діагностики меланоми.

У ці дні лікарі-дерматовенерологи державних та комунальних дерматовенерологічних і онкологічних закладів, кафедр дермавенерології та онкології вищих медичних навчальних закладів України, а також лікарі деяких приватних дерматовенерологічних закладів у всіх областях України та в Києві безоплатно проводили огляди пацієнтів на виявлення меланоми та інших злоякісних новоутворень шкіри. В цілому за 11 років (2009-2019 рр.), у рамках проведення Всеукраїнського дня меланоми в Україні, було оглянуто близько 500 тисяч громадян. Попередній діагноз меланоми було встановлено у понад 1500 пацієнтів та раку шкіри – у понад 5000.

На жаль, у минулому 2020 році через епідемічну ситуацію, пов’язану з пандемією COVID-19, Всеукраїнські дні діагностики меланоми не проводилися. У травні 2021 року широкомасштабні заходи теж не є можливими. Разом з тим, 24 травня 2021 року цей захід в Україні відбудеться в режимі дистанційної діагностики задля максимальної безпеки пацієнтів і лікарів (анонс). Завдяки щорічному проведенню відповідних обстежень по всій Україні значна кількість людей має максимальний доступ до можливостей сучасної діагностики, що дає змогу виявляти меланому та інші злоякісні пухлини шкіри на ранній стадії й допомагає лікарям реалізувати стратегію зменшення смертності від цієї патології в Україні”.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри дерматології та венерології з курсом косметології