14 ЧЕРВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ

14.06.2020

Всесвітній день донора крові Всесвітня організація охорони здоров’я і багато країн світу відзначають 14 червня.

Безпечна кров потрібна всім. Вона життєво необхідна і для лікування, і для надання екстреної медичної допомоги. Кров використовується для подовження і покращення життя пацієнтів, які потерпають від смертельно небезпечних захворювань, проведення складних медичних і хірургічних процедур, допомагає врятувати життя матерів і новонароджених, поранених на фронті та тих, хто потрапив у надзвичайні ситуації.

Сьогодні забезпечення достатньої кількості безпечної крові можливе лише шляхом добровільного донорства. Саме тому у 2005 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я запровадила спеціальний день, щоб висловити вдячність донорам і закликати людей активніше брати участь у донорському русі.

14 червня – у Всесвітній день донора крові зазвичай звучать не лише слова вдячності на адресу донорів, а й проводяться заходи із підвищення рівня обізнаності щодо глобальних потреб у безпечній крові, лунають заклики до всіх людей, які можуть за медичними і віковими показниками, приєднатися до лав добровільних донорів.

Кампанія 2020 року з нагоди Всесвітнього дня донора присвячена темі  “Безпечна кров рятує життя” і проходить під гаслом “Здавати кров в ім’я здорового світу”. На жаль, цього року через пандемію COVID-19  усі заходи, пов’язані із відзначення Всесвітнього дня донора ВОOЗ проведе у віртуальному форматі.

Проведення Тижнів та Днів Донора в НМУ давно вже стало доброю традицією. Акція проходить за ініціативи адміністрації НМУ спільно із Київським міським центром крові, Клінічною лікарнею ОХМАДИТ МОЗ України, Головним військовим клінічним госпіталем МО України тощо. Активну участь в Днях Донора беруть викладачі, студенти і співробітники Університету. Організаційно-підготовчу роботу Днів донора проводить відділ лікувально-консультативної роботи, куратором якого є проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор О.М. Науменко. На превеликий жаль, у червні 2020 року, з огляду на карантинні заходи, Дні Донора буде перенесено.

Сьогодні, у Всесвітній день донора, вітаємо всіх добровольців, і тих, хто хоча б раз здавав кров, і тих, хто продовжує цю добру традицію. Щира подяка вам за вашу чуйність і активну життєву позицію. Адже, стаючи донором, ви не залишаєтеся байдужими до чужої біди, допомагаєте у найважчий період життя людини, що викликає захоплення і повагу.

Бажаємо вам міцного здоров’я на довгі роки,  успіхів і удачі, благополуччя, сімейного тепла і особистого щастя, поваги і визнання пацієнтів, яким ви даруєте радість здорового життя!

 

Прес-центр

Відділ лікувально-консультативної роботи