ШКОЛА-СЕМІНАР «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО» ПРОВЕЛА ЧЕРГОВЕ ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАСІДАННЯ

29.04.2020

Студенти – медики першого курсу НМУ ім. О. О. Богомольця провели чергове засідання в онлайн-режимі на тему: «Біосоціальні та біомедичні аспекти інфекційних епідемій». Тема засідання під час карантину, спричиненого пандемією коронавірусу COVID-19, є вкрай актуальною і дає поштовх учасникам  для мотивованої дистанційної дискусії, яка і відбулася під час засідання. Перед початком обговорення теми учасники переглянули  фільм-драму «Музика, що затягнулася» («And The Band Played On», 1993 р.) про епідемію СНІДУ в США у  80-х роках 20 століття. Для подальшого обговорення були поставлені такі питання:

  • Які соціально-психологічні та біоетичні проблеми виникли під час епідемії СНІДУ у той час?
  • Які наукові підходи були задіяні для подолання епідемії?
  • Який практичний досвід того часу корисний для сучасної ситуації?
  • Яка позиція лікаря та науковця дійсно відповідає завданням медицини під час боротьби з подібними викликами?

У ході обговорення учасники отримали відповідну біомедичну та медико-історичну інформацію для професійного осмислення проблеми, а після перегляду поділилися своїми коментарями.

Аліна Логвиненко, студентка НМУ: «Проблематика цього фільму дуже актуальна сьогодні. Людство іноді не готове реально оцінити загрозу епідемії. Бюрократична верхівка відмовляється повною мірою підтримати науку, яка займається розв’язанням проблеми.  Питаю себе: «Медицина – це бізнес, чи вона покликана рятувати людей?» Якщо рятувати, то чому тоді мільйони людей заразилися саме від переливання крові? Як майбутній лікар я зрозуміла, що інколи медики стикаються із непорозумінням з боку влади і не відразу наважуються зізнатися у виникненні нової загрози».

Анастасія Кунинець, студентка-медик: «Бути лікарем на словах дуже просто, а на ділі – зовсім інша справа. Тому з перших курсів навчання треба готуватися, відвідувати тренінги, перебувати в операційних та на патологоанатомічних розтинах, здобувати цінні знання, щоб жодна хвороба не змогла перемогти. У цій справі не може бути халтури тому, що в наших руках чиясь доля».

Більш детально обговорення теми дивіться у коментарях на сторінках youtube-каналу за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=DUaCjfgnuns

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого»