ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ПРОВІВ КРУГЛИЙ СТІЛ: «РОЛЬ ФАРМАЦЕВТА В РЕФОРМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я»

14.03.2019

12 березня 2019 року в фармацевтичному корпусі НМУ імені О.О. Богомольця відбувся відкритий діалог на тему «Роль фармацевта в реформі охорони здоров’я» за участю ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» (ВФП) та фармацевтичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця. Модераторами заходу виступили Голова правління ГО ВФП, член Ради Міжнародної федерації фармацевтів (FIP) Клімов Олег Іванович та завідувачка кафедри фармацевтичної, біологічної та токсикологічної хімії НМУ імені О.О. Богомольця, професор Ніженковська Ірина Володимирівна.

У заході взяли участь Заступник Міністра охорони здоров’я України, доктор медичних наук Ілик Роман Романович, представник Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Кропивний Олександр Олексійович, представники фармацевтичної промисловості та аптечних мереж України, завідувачі випускних кафедр, викладачі та студенти випускних курсів НМУ імені О.О. Богомольця.

Доповідь Р.Р. Ілика була присвячена стану реформування медичної галузі та ролі фармацевтичних кадрів у забезпеченні якісної фармацевтичної послуги та допомоги в аптеці як первинній ланці взаємодії з пацієнтом. Важливу роль у запровадженні стандартів фармацевтичної опіки виконують асоціації професійних громадських організацій. Одним із завдань медичної реформи є адаптація фармацевтичної галузі та фармацевтичної освіти Україні до передових світових тенденцій, а також імплементація стандартів якості фармацевтичної освіти. Доповідь викликала велику зацікавленість як у представників фармацевтичної промисловості та аптечної галузі, так і серед викладачів та студентів. Роман Романович дав вичерпні відповіді на всі запитання присутніх.

У своєму виступі представник Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками О.О. Кропивний поінформував слухачів про здійснені заходи з оптимізації структури служби, зупинився на основних результатах за ключовими напрямками роботи регуляторного органу та державних підприємств, що входять до сфери його управління, наголосив на важливості формування професійних якостей у студентів, які зараз навчаються на фармацевтичному факультеті.

Голова правління ГО ВФП О.І. Клімов наголосив на важливій ролі громадських організацій, в тому числі  ГО ВФП, у співробітництві з органами державної влади та місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання різних форм власності з метою запровадження світових стандартів надання медикаментозної та фармацевтичної допомоги за участі високопрофесійних фармацевтичних кадрів.

Продовжила діалог завідувачка кафедри фармацевтичної, біологічної та токсикологічної хімії НМУ, професор І.В. Ніженковська, яка доповіла про сучасні тренди підготовки провізорів в Україні та зауважила, що в умовах інтеграції України до міжнародного, зокрема європейського, науково-освітнього простору виключного значення набуває розв’язання актуальних питань розвитку вищої фармацевтичної освіти як невід’ємного складника реформування національної системи охорони здоров’я, ресурси якої ще не задіяні належним чином.