Аспірантки Університету завершили стажування у Польщі за програмою Erasmus+

05.07.2024

У межах програми Erasmus+ нещодавно успішно завершили стажування у Варшавському медичному університеті (Польща) аспірантки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Христина Защитинська, Віолетта Юзвенко та Вероніка Проворова. Практика за міжнародним обміном дозволила їм поглибити власні знання та здобути новий практичний досвід, необхідний у професійній діяльності.

Стажування виявилося надзвичайно корисним і продуктивним для учасниць. Аспірантки нашого Університету мали можливість працювати з провідними фахівцями у своїй галузі та брати участь у наукових проєктах.

Так, аспірантка кафедри оториноларингології, лікарка-отоларингологиня Христина Защитинська проходила стажування у відділенні оториноларингології Варшавського медичного університету (ВМУ), яке очолює професор Казімір Нємчік. Відвідувала щотижневі наукові доповіді колективу відділення, брала участь у щоденних обходах у клінічних підрозділах університету, була присутня на відпрацюванні сценаріїв різноманітних клінічних випадків. Неодноразово фахівчиня асистувала на операціях, обговорювала з лікарями складні випадки та навчалась нових методів лікування, спостерігала за рідкісними унікальними операціями.

Своєю чергою асистентка кафедри ендокринології, лікарка-ендокринологиня Віолетта Юзвенко проходила стажування у двох структурних підрозділах ВМУ – кафедрах ендокринології і діабетології та загальної терапії, які очолюють професори Уршула Амброзяк та Лесик Чепурняк відповідно. Для оволодіння новими знаннями, закріплення практичних умінь і навичок, лікарка брала участь у щоденних обходах, разом із лікарями закладу відвідувала щотижневі наукові доповіді колективів відділень, де розглядали складні та рідкісні патології.

Окрім того, протягом стажування була залучена до наукового проєкту під керівництвом декана фармацевтичного факультету Пьотра Люлінського на кафедрі органічної та фізичної хімії асистентка та аспірантка кафедри хімії ліків та лікарської токсикології НМУ Вероніка Проворова. Вона долучилася до передзахистів магістерських робіт студентів-випускників фармацевтичного факультету та ознайомилася з навчально-методичним забезпеченням, науковою і педагогічною діяльністю кафедри, сучасним обладнанням для досліджень лікарських засобів фізико-хімічними методами аналізу.

Наразі продовжує стажування у польському університеті ще одна аспірантка НМУ Аліна Слободянюк, представниця кафедри щелепної-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій. Вона активно долучається до дослідницьких проєктів спільно з польськими колегами.

Стажування аспіранток НМУ імені О.О. Богомольця у Варшавському медичному університеті у межах програми Erasmus+ є необхідним для розвитку сучасної науки і підтверджує важливість міжнародного співробітництва та обміну досвідом між університетами. Пишаємося успіхами аспіранток НМУ та бажаємо подальших наукових здобутків!

За інформацією відділу з міжнародних зв’язків