Молодий науковець удосконалив протокол лікування хребетно-спинномозкової травми

28.06.2024

Аспірант кафедри нейрохірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Євген Чешук успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії. Свою кваліфікаційну наукову працю він присвятив хірургічному лікуванню наслідків ушкодження спинного мозку методикою епідуральної електростимуляції, що є гострою проблемою у світі, а особливо в Україні.

Засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації відбулося 27 червня під головуванням професора кафедри нейрохірургії нашого Університету Володимира Медвєдєва.

Як зазначив під час виступу дисертант, частота ушкоджень спинного мозку (УСМ) у світі постійно зростає на фоні інтенсифікації промислового розвитку, зростання кількості дорожньо-транспортних пригод та військових конфліктів. Лікування хворих із УСМ передбачає виконання декомпресивно-стабілізуючих операцій та методики відновного лікування, адже одним із основних наслідків є втрата неврологічних функцій спинного мозку, відновлення яких є великою проблемою. Також травми хребта належать до найбільш складної діагностичної категорії. Під час УСМ виникають механічні та судинні ушкодження з наслідками крововиливу. В подальшому травма призводить до гіпоксії мозку, електролітних порушень та втрати мембранного потенціалу.

У роботі аспіранта запропоновано новий технічний протокол хронічної епідуральної електростимуляції спинного мозку на тлі хребетно-спинномозкової травми. Встановлено ефективність і безпечність цього методу на різних етапах лікування. На основі отриманих даних запропоновано алгоритм практичного застосування епідуральної електростимуляції у лікуванні хребетно-спинномозкової травми.

Доценти кафедри нейрохірургії НМУ Мирослава Марущенко та Борис Лузан, які виступили рецензентами дисертаційного дослідження, зазначили, що Євгеном Чешуком суттєво розширені сучасні уявлення про вплив епідуральної електростимуляції на відновлення функцій спинного мозку після травми. У дисертаційній роботі здобувач уперше висвітлює ключовий процес, який ґрунтується на застосуванні епідуральної електростимуляції навіть на пізніх строках після травми. Автором розроблено алгоритм та практичні рекомендації застосування епідуральної електростимуляції в комплексному хірургічному лікуванні ушкоджень спинного мозку, що рекомендовано для застосування в клінічній практиці та вже впроваджено в навчальний процес на кафедрі нейрохірургії НМУ.

Вітаємо Євгена Чешука та його наукового керівника, завідувача кафедри нейрохірургії НМУ, професора Віталія Цимбалюка з відмінним результатом!

Пресцентр НМУ