В Університеті вшанували пам’ять академіка Петра Фоміна

26.06.2024

25 червня 2020 року на 80 році обірвалось життя видатного українського хірурга, академіка НАН України, НАМН України, професора, завідувача кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (1993-2020 рр.) Петра Дмитровича Фоміна.

Із 1970 року Петро Фомін працював на кафедрі хірургії НМУ імені О.О. Богомольця: асистентом (1970–1981 рр.), доцентом (1981–1985 рр.), професором, а із 1992 – завідувачем кафедри. У 2011 році отримав звання академіка НАМН України. Наукові праці видатного хірурга були присвячені проблемам наукового обґрунтування та розробки нових методів діагностики й лікування у хірургії, особливо доброякісних і злоякісних захворювань стравоходу, шлунково-кишкової кровотечі, жовчовивідних шляхів та інших органів черевної порожнини.

Петро Дмитрович належав до когорти людей, які були переповнені енергією, не зупинялися на досягнутому, постійно випробували свої можливості, а завдяки його таланту тисячі пацієнтів отримали можливість бути здоровими і радіти життю. За всі роки добросовісної та високопрофесійної праці в Університеті він здобув глибоку щиру повагу серед медичної спільноти. Його громадянська позиція, стриманість і цілеспрямованість у вирішенні важливих питань була прикладом для всього колективу Університету.

У день смерті академіка Петра Фоміна всі співробітники кафедри хірургії №3 НМУ зібралися на Байковому кладовищі, щоб згадати Вчителя та вшанувати пам’ять про нього, хірурга Божою милістю, великого вченого та прекрасну Людину. Також співробітники кафедри вшанували пам’ять своїх вчителів: академіка Василя Дмитровича Братуся, Миколи Васильовича Гудим-Левковича та Олександра Вікторовича Заплавського.

Пам’ятаємо та шануємо. Вічна та світла пам’ять.

Колектив НМУ імені О.О. Богомольця