Результати дослідження аспірантки впроваджені в діяльність Стоматологічного медичного центру НМУ

21.06.2024

20 червня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспірантки кафедри терапевтичної стоматології Альони Синько на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 221 «Стоматологія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я». Тема її дослідження полягає у науковому обґрунтуванні імунологічних аспектів розвитку ерозивно-виразкових уражень слизової оболонки порожнини рота та методів їх корекції в комплексному лікуванні, що відносять до найбільш актуальних проблем сучасної стоматології.

Подія відбулася у змішаному форматі під головуванням деканки стоматологічного факультету НМУ, професорки Наталії Біденко. Онлайн долучилися науковці з інших закладів вищої медичної освіти України. Рецензентами виступили доценти кафедри терапевтичної стоматології нашого Університету Олександр Несин та Наталія Зелінська, які наголосили на широкому розповсюдженні уражень слизової оболонки порожнини рота, схильності до рецидивів та прогресування.

Клінічні прояви хронічних захворювань слизової оболонки порожнини рота шкідливо впливають на повсякденне існування пацієнтів: можуть змінити аспекти життя, такі як харчування, жування, зовнішній вигляд і соціальні взаємодії, спричинити погіршення міжособистісних і сімейних стосунків. Ерозивно-виразкові ураження є розладом із багатьма факторами, дослідження вказують на кілька потенційних причин, пов’язаних з їх виникненням. Не зважаючи на те, що генетичні, харчові, гормональні, алергічні, психологічні, травматичні або інфекційні фактори, а також запальні реакції, розглядаються як потенційні причини цих захворювань, жоден із них не був однозначно визначений як сприятливий чинник. Тож подальші дослідження ерозивно-виразкових уражень слизової оболонки порожнини рота є важливим питанням, що має соціальне значення, адже наявність даних патологій потребує детального вивчення особливостей їхнього розвитку та удосконалення методів діагностики і лікування, що робить тему дисертаційної роботи актуальною.

На основі результатів дослідження Альони Синько обґрунтовано та запропоновано новий підхід до комплексного лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями слизової оболонки порожнини рота та удосконалено схему лікування з використанням низькотемпературної плазми. Доведено, що застосування низькотемпературної плазми порівняно з класичною схемою лікування більше сприяє швидкому контролю болю та запалення, прискорюючи природній процес загоєння.

Результати досліджень молодої науковиці вже впроваджено у навчальний процес на кафедрі терапевтичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, а також у клінічну практику відділення захворювань тканин пародонта Стоматологічного медичного центру НМУ.

Присутні вчені дійшли висновку, що дисертантка зробила значний внесок у розвиток стоматологічної галузі та заслуговує на присудження їй наукового ступеня доктора філософії.

Вітаємо Альону Синько та її наукову керівницю, завідувачку кафедри терапевтичної стоматології, професорку Юлію Коленко з важливим досягненням і бажаємо нових звершень!

Пресцентр НМУ