Аспірант НМУ зробив вагомий науковий внесок у галузь урології

20.06.2024

19 червня у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспіранта кафедри урології Геннадія Резнікова на тему «Особливості діагностики та лікування захворювань із симптомами нижніх сечових шляхів у хворих молодого віку». Дисертант довів учасникам наукового заходу актуальність і практичне значення обраної теми, що стосується поліпшення результатів діагностики та лікування.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням завідувача кафедри акушерства та гінекології №3 НМУ імені О.О. Богомольця, професора Василя Бенюка і мало характер відкритої наукової дискусії. Онлайн долучилися науковці з інших медичних ЗВО України. Було відзначено, що для досягнення мети та вирішення встановлених завдань аспірантом проаналізовані дані обстеження, а також безпосередні та віддалені результати лікування 87 пацієнтів із проявами захворювань із симптомами нижніх сечових шляхів (СНСШ), що важко піддаються поясненню, враховуючи вік хворих – від 18 до 43 років. Урологічних досліджень, присвячених розладам сечовипускання даної вікової категорії пацієнтів, не багато. Тож, у деяких випадках обрана тактика лікування виявляється невдалою, навіть не зважаючи на проведене хірургічне втручання, що створює потребу в поліпшенні результатів діагностики і лікування захворювань із СНСШ серед хворих молодого віку.

За результатами дисертаційного дослідження Геннадія Резнікова отримані дані щодо ефективності та безпеки малоінвазивних хірургічних, а також нехірургічних методів лікування захворювань, що супроводжуються СНСШ. Це дозволить значно зменшити частоту невдач і ускладнень під час лікування, підвищить їх ефективність. Автор довів, що удосконалення комплексної діагностики захворювань із СНСШ і впровадження диференційованого та комплексного підходу до проведення лікування дозволять значно знизити частоту діагностичних помилок. Ним показана пріоритетна роль комплексного уродинамічного дослідження в діагностиці та диференційній діагностиці причин СНСШ у зазначеного контингенту хворих, що проливає світло на вирішення досить актуальної проблеми урології.

Основні положення кваліфікаційної наукової праці аспіранта вже впроваджені у навчальний процес і лікувальну практичну роботу кафедр урології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця і Донецького національного медичного університету, Олександрівської клінічної лікарні міста Києва.

Спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення присудити Геннадію Резнікову науковий ступінь доктора філософії у галузі 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина».

Вітаємо дисертанта та його наукового керівника, завідувача кафедри урології НМУ, професора Олега Нікітіна з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ