За результатам дослідження дисертантки НМУ підвищено ефективність лікування вивихів зубів у дітей

30.05.2024

29 травня аспірантка кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Тетяна Ковтун успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора філософії за спеціальністю 221 «Стоматологія». Наукову роботу дисертантка присвятила клініко-експериментальному обґрунтуванню іммобілізації зубів при їхніх вивихах у дітей, що є актуальною стоматологічною проблемою, та зробила значний внесок у лікування та реабілітацію. Рекомендації, викладені у дисертаційній роботі, вже впроваджено у лікувальний процес у медзакладах і навчальний процес кафедри.

Під час виступу Тетяна Ковтун зазначила, що розповсюдженість травматичних ушкоджень зубів є високою у світі, у багатьох країнах проблему визнано на державному рівні. Адже травми зубів мають значні фізичні, соціальні та економічні наслідки, тому що можуть порушувати функції жування, вимови, естетику, призводити до соціальної дезадаптації дитини. Характерним є те, що тенденції до зменшення випадків травматичних пошкоджень зубів протягом останніх 20 років не спостерігається. Різні види вивихів складають 15-61% випадків дентальної травми в постійних зубах із піком у 8–12 років. Одним із перспективних напрямків удосконалення лікування травматичних вивихів постійних зубів стало експериментальне обґрунтування позиціонування іммобілізаційної системи з урахуванням розподілу векторів навантаження на травмовані зуби та кістку щелепи.

Засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації відбулося під головуванням завідувача кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти НМУ, професора Андрія Копчака. До наукової дискусії долучилися провідні вчені нашого Університету: проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, професорка кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Олена Остапко, доцент кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО Роман Паливода. Рецензентами виступили доценти кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку нашого Університету Ростислав Єгоров та Юрій Чепурний, які зазначили про суттєву наукову новизну результатів роботи Тетяни Ковтун.

На основі отриманих даних дослідження, яке дисертантка виконала за наукового керівництва завідувача кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку Владислава Єфименка, розроблені практичні рекомендації для лікування дітей з неповними вивихами постійних зубів. Рекомендації, викладені у дисертаційній роботі, вже впроваджено у лікувальний процес травматологічного пункту та відділення щелепно-лицевої хірургії Дитячої клінічної лікарні №7 м. Києва та Стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О. Богомольця. Практичні та наукові результати дослідження впроваджені у навчальний процес кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку нашого Університету.

Вітаємо Тетяну Ковтун та її наукового керівника з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ