У НМУ відбулася конференція, присвячена формуванню хірургії бойових ушкоджень

28.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася восьма зустріч провідних фахівців медичної галузі у межах фахового медичного форуму, присвяченого актуальній темі сьогодення – хірургії ушкоджень в умовах бойових дій. У межах науково-практичної події обговорили тему політравми, ураження опорно-рухового апарату, грудної та черевної порожнини, акубаротравми.

У заході взяли участь командувач Медичних сил ЗСУ, генерал-майор медичної служби, професор Анатолій Казмірчук, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Олександр Науменко, начальник Клініки ушкоджень Наукового військово-медичного клінічного центру, полковник медичної служби Юрій Ярмолюк, начальник кафедри військової хірургії Української військово-медичної академії, професор Сергій Король, начальник Клініки ушкоджень Наукового військово-медичного клінічного центру Північного регіону Юрій Клапчук, директорка КНП «Обласна лікарня інтенстивного лікування у місті Маріуполь» Ольга Голубченко, завідувач кафедри травматології та ортопедії НМУ, професор Олександр Бур’янов.

Із вітальним словом до учасників заходу звернувся і президент Національної академії медичних наук України, професор Віталій Цимбалюк. Він відзначив важливу роль міждисциплінарного підходу до формування нового напряму у медицині – хірургії ушкоджень, принагідно, відзначив роль Академії у створенні військової доктрини у наданні медичної допомоги постраждалим у наслідок бойових дій.

Своєю чергою професор Анатолій Казмірчук зазначив, що протягом останніх 10 років в умовах російської агресії в Україні виросла ціла плеяда висококваліфікованих військових і цивільних лікарів, які нині надають якісну медичну допомогу пораненим. А науковий форум є ще одним важливим кроком до становлення сучасної військової медицини та обміну новітнім клінічним досвідом у лікуванні поранених.

Досвідом лікування отриманих травм поділилися провідні науковці клінічних кафедр нашого Університету. Так, співробітники кафедри отоларингології, професор Олександр Науменко і доцент Максим Тарасенко на основі роботи Університетської клініки виступили з аналізом проявів порушення слухової функції у пацієнтів, які постраждали від акубаротравми. Професор кафедри травматології та ортопедії Тарас Омельченко розповів про застосування регенаторних технологій при лікуванні остеохондрольних пошкоджень і наслідків травм суглобів. Професор кафедри хірургії №1 Леонід Білянський поділився досвідом використання сучасних методів лікування абдомінального сепсису внаслідок пошкодження порожнистих органів черевної порожнини. Завідувач кафедри дитячої хірургії, професор Анатолій Левицький розповів про досягнення хірургів у лікуванні важких травм опорно-рухового апарату у дітей під час війни.

Професор Олександр Бур’янов у співпраці із військовим хірургом Юрієм Ярмолюком доповіли про нові технології та міжнародне співробітництво Клініки ушкоджень Наукового військово-медичного клінічного центру Північного регіону в умовах повномасштабної війни. А начальник Клініки Юрій Клапчук свою доповідь присвятив формуванню алгоритму використання турнікетів. Доповідач акцентував увагу слухачів на важливості правильного використання турнікетів, розповів про турнікетний і компартмен-синдром при бойових ушкодженнях кінцівок, причини, діагностику, лікування та наслідки.

За результатами конференції було підготовлено і оприлюднено понад 30 доповідей, а головне – зроблено важливий крок у формуванні хірургії бойових ушкоджень.

Пресцентр НМУ