Аспірант зробив науковий внесок у лікування хворих з каменями сечоводу

28.05.2024

27 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся захист дисертації аспіранта кафедри урології Ігоря Комісаренка. Наукова робота дисертанта була присвячена поліпшенню результатів лікування та зниженню частоти ускладнень при малоінвазивній терапії хворих з каменями сечоводу. Він довів актуальність і практичне значення обраної теми, вивчивши результати лікування 512 хворих із каменями різних відділів сечоводу.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням професора кафедри урології НМУ Сергія Головка. Рецензентами виступили викладачі нашого Університету, професорка кафедри внутрішньої медицини №2 Ольга Нішкумай та асистент кафедри урології Павло Самчук. Ними відзначено, що вперше у дослідженні Ігоря Комісаренка, яке він виконав за наукового керівництва завідувача кафедри урології НМУ, професора Олега Нікітіна, на основі інтралюмінарної манометрії (метод функціонального дослідження) визначено індекс обструкції сечоводу. Також доведена необхідність вивчення даних показників щодо стентування сечоводу після ендоскопічного видалення каменя та створено математичну модель резидуальноїобструкції. Обчислені прогностичні коефіцієнти, які дозволяють визначити показання до установки стенту при неускладнених каменях сечоводу та тривалість стентування сечоводу при ускладнених формах уретеролітіазу. Визначено комплекс критеріїв для бездренажного ведення пацієнтів.

Практична значимість даного дослідження дозволяє уточнити показання до установки стенту після ендоскопічної уретеролітоекстракції та визначити терміни його видалення, що сприятиме зменшенню кількості ускладнень та поліпшенню результатівмалоінвазивного лікування пацієнтів з каменямисечоводу. Оновлені дані доповнять ефективні зміни у протоколах лікування урологічних хворих.

Вітаємо Ігоря Комісаренка та його наукового керівника з успішним результатом дослідження та захистом дисертації!

Пресцентр НМУ