Науковиця зробила значний внесок у лікування злоякісних пухлин шлунку

27.05.2024

Аспірантка кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Оксана Костенко успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора філософії. Кваліфікаційну наукову працю молода науковиця присвятила покращенню результатів лікування хворих із гострими ускладненнями злоякісних пухлин шлунку. Засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту її дисертації відбулося 24 травня під головуванням завідувача кафедри онкології НМУ, професора Романа Верещако.

Ускладнення злоякісних пухлин шлунку є надзвичайно серйозною проблемою в екстреній абдомінальній хірургії. За даними ВООЗ, злоякісні новоутворення шлунку займають четверте місце у структурі онкологічної захворюваності та друге місце у структурі онкологічної смертності в світі (після раку легень). Злоякісні новоутворення шлунку є причиною практично кожної шостої смерті у світі. Найбільш поширеними ускладненнями даних новоутворень є кровотечі, стенози та перфорації. За статистичними даними в Україні, частка пацієнтів зі злоякісними пухлинами шлунку, які ускладнилися кровотечею, становить 6,7%. Наукової літератури, яка присвячена даній темі, недостатньо, а інформація, яка у ній міститься має суперечливий характер.

Актуальність даної проблеми також полягає і у відсутності чітко визначеного алгоритму хірургічної тактики надання допомоги даній категорії пацієнтів, відсутності чітких критеріїв показань та термінів виконання оперативних втручань, що призводить до високого рівня розвитку післяопераційних ускладнень та післяопераційної летальності. Водночас, кількість виникнення ускладнень злоякісних утворень шлунку не має тенденції до зниження, в останні роки стрімко зростає. Тож метою дослідження Оксани Костенко, яке вона виконала за наукового керівництва завідувача кафедри хірургії №3, професора Павла Іванчова, стала розробка наукового обґрунтування та впровадження у клінічну практику алгоритму хірургічної тактики в умовах надання екстреної допомоги хворим із гострими ускладненнями злоякісних пухлин шлунку.

В ході роботи аспірантка використала загальноклінічні, лабораторні, інструментальні та математично-статистичні методи дослідження. Проведені патоморфологічні дослідження біопсійного (дослідження шматочків тканини, взятих від хворого), операційного та секційного матеріалів, вперше визначили вплив тканинно-стромальних факторів і особливостей пухлинної ангіоархітектоніки (розділ анатомії, який вивчає порядок галуження артерій або формування вен, співвідношення їх гілок і з’єднання між собою, розподіл по ділянках)  на перебіг гострих ускладнень злоякісних пухлин шлунку. Розроблено відповідну тактику адекватної передопераційної підготовки даної категорії пацієнтів. На основі багатофакторного аналізу інформації, отриманої від самих пацієнтів, лабораторних даних та результатів лікування хворих, розроблено алгоритм хірургічної тактики.

Рецензенти, завідувач кафедри хірургії стоматологічного факультету нашого Університету, професор Микола Тутченко та професор цієї ж кафедри Борис Слонецький відзначили, що дисертаційна робота Оксани Костенко містить новий підхід до вирішення поставленої наукової задачі, що дозволяє знизити післяопераційну летальність у 5,6 разів, загальну летальність у 1,8 разів, а післяопераційну – на 3,5%.

Відтак, члени спеціалізованої вченої ради дійшли висновку, що дисертантка Оксана Костенко зробила вагомий внесок у розвиток практичної хірургії, та заслуговує на присудження їй наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина».

Вітаємо аспірантку НМУ та її наукового керівника із заслуженим результатом!

Пресцентр НМУ