Пішов з життя професор Георгій Драннік

24.05.2024

21 травня на 84-му році життя помер перший керівник кафедри клінічної імунології та алергології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, доктор медичних наук, професор, лауреат Державної Премії з науки і техніки, завідувач лабораторії імунології Інституту урології імені академіка О.Ф. Возіанова НАМН України Георгій Миколайович Драннік.

Професор Георгій Драннік був першим керівником кафедри клінічної імунології та алергології Національного медичного університету імені О.О Богомольця з 1994 по 2011 рік. Автор понад 800 наукових робіт, у тому числі 15 монографій, підготував 11 докторів та 31 кандидата медичних наук. Також він є автором першої в Україні програми викладання дисципліни, перших навчальних посібників та першого підручника українською мовою з клінічної імунології та алергології.

Георгій Миколайович працював в  Інституті урології, на загальних засадах очолював створений вперше в Україні науково-дослідний Центр клінічної імунології АМН та МОЗ України. Був головним розробником та керівником Програми «Захист та реабілітація імунної системи населення України» під керівництвом Держкомітету по науці і технологіям Кабінету Міністрів України. Працював головним фахівцем МОЗ України з питань клінічної та лабораторної імунології, головою Проблемної комісії АМН та МОЗ України «Клінічна імунологія та алергологія». За ініціативи та при безпосередній участі професора Дранніка було розроблено нормативно-правові документи, які регламентували створення та впровадження в практику охорони здоров’я служби клінічної імунології.

Основними напрямами наукової діяльності Георгія Миколайовича було визначення патогенетичних механізмів розвитку урологічних захворювань шляхом вивчення біологічних маркерів із застосуванням імунологічних методів з загальною метою розробки та впровадження персоніфікованого підходу до діагностики, лікування та профілактики.

З 1998 року Георгій Миколайович – Президент Українського товариства фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації, останні роки – Почесний Президент УТІАІ. Він був засновником і до останніх днів життя головним редактором першого в Україні спеціалізованого журналу «Імунологія та алергологія: наука і практика», членом редакційної Ради журналів, що входять до бази «Scopus» – «Український журнал нефрології та діалізу», «Здоров’я чоловіка».

Георгій Миколайович – член Європейської Академії алергології та клінічної імунології, нагороджений знаком «Відмінник охорони здоров’я», Почесною грамотою Президії НАМН України, отримав звання Почесного професора Харківського державного медичного університету. Рішенням Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки професору спільно з групою співавторів професору Дранніку присуджено Державну премію України за роботу «Наукова розробка та впровадження персоніфікованого підходу до діагностики, лікування та профілактики імунозалежних захворювань».

Енергія наукового пошуку, оптимізму, доброзичливості Георгія Миколайовича Дранніка залишаться в пам’яті його колег та учнів назавжди!

Медична спільнота Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з колективами Інституту урології НАМН України, Українським товариством фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації, Асоціацією урологів України та Українською асоціацією нефрологів і фахівців з трансплантації нирки висловлюють щирі співчуття рідним і близьким. Світла пам’ять Георгію Миколайовичу!

За інформацією кафедри клінічної та лабораторної імунології, алергології та медичної генетики