Результати дослідження дисертанта НМУ покращать результати лікування хірургічних пацієнтів

23.05.2024

Аспірант кафедри хірургії №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Михайло Аксан успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора філософії. Науковець присвятив кваліфікаційну працю дослідженню методів хірургічної корекції післяопераційної рубцевої деформації перианальної області, що є актуальною проблемою. Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося 22 травня у змішаному форматі під головуванням професора кафедри хірургії №1 НМУ Михайла Захараша.

Як зазначив під час виступу аспірант, лікування промежинної патології часто супроводжується використанням передових технологій та обладнання. Ці методи є менш впливовими на організм, що призвело до зростання числа їх використання. Проте, зросла і частота формування післяопераційної рубцевої деформації перианальної області серед пацієнтів, що суттєво погіршує їх якість життя, викликає не тільки косметичний дефект, а і призводить до психоемоційного дискомфорту. Не рідко спостерігається поєднання післяопераційної рубцевої деформації перианальної області з іншими патологіями промежини. Така комбінація відзначається і на скаргах пацієнтів. На сьогоднішній день немає методів, завдяки яким можна повністю уникнути утворення рубців під час загоєння рани. Однак є можливість досягти кращих результатів, за рахунок зменшення функціональних порушень, які викликані рубцевою деформацією.

Тож метою роботи Михайла Аксана, яку він успішно виконав за наукового керівництва завідувача кафедри хірургії №1, професора Олександра Пойди, стало покращення безпосередніх і віддалених результатів лікування хворих з післяопераційними рубцевими деформаціями перианальної області та анального каналу шляхом вивчення їх клінічних особливостей, розробки алгоритмів ведення пацієнтів, удосконалення існуючих методів хірургічної корекції та післяопераційного періоду.

У дослідженні взяли участь 261 пацієнт, віком від 18 років до 65 років. Використано лабораторні, інтструментальні, анкетно-опитувальні та статистичні методи дослідження. За результатами роботи Михайлом Аксаном запропоновано до використання в клінічній практиці метод оптимальної тактики ведення пацієнта із післяопераційною рубцевою деформацією перианальної області та її хірургічної корекції. Вдосконалено та впроваджено в практику охорони здоров’я лікувально-реабілітаційні заходи в ранньому післяопераційному періоді. Доповнено наукові дані щодо негативного впливу післяопераційної рубцевої деформації перианальної області на якість життя пацієнтів.

Зважаючи на ґрунтовність і результати дослідження присутні на засіданні члени спеціалізованої вченої ради дійшли висновку, що дисертант зробив значний внесок у розвиток хірургії та заслуговує на присудження йому наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Вітаємо Михайла Аксана та його наукового керівника з вагомим результатом!

Пресцентр НМУ