У ботанічному саду гуртківці вивчали вплив агропромислових рослин на якість життя населення

23.05.2024

Чергове виїзне засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося у Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України. Студенти поглибили знання про відмінності їстівних і неїстівних культур, токсичні властивості різних частин рослин, гігієнічні аспекти використання хімічних засобів рослин (пестицидів), про безпекові виклики використання пестицидів в агропромисловому комплексі України.

Спікерками виїзного засідання СНГ виступили професорка кафедри гігієни та екології Олена Вавріневич і фахівчиня Національної академії наук України, кандидатка біологічних наук Юлія Неграш.

Так, науковиця Юлія Неграш продемонструвала студентам відповідні види та класи агропромислових рослин, розповіла про вирощування їх в агрокліматичних умовах України. Значну увагу приділила питанню зміни клімату та його впливу на біологічні властивості рослин.

Що важливо, студенти-гуртківці розширили знання про відмінності їстівних і неїстівних культур, токсичні властивості різних частин рослин, про які їм стисло розповідають викладачі гігієнічних кафедр на заняттях з теми «Харчові отруєння». В інтерактивному режимі вони навчались визначати різні види рослин, знаходити ознаки подібності та відмінності у схожих зовні, але різних за біологічним впливом на людину. Також гуртківці ознайомилися з рослинами, що мають високий вміст поживних речовин, їх відмінностями залежно від нутрієнтного складу.

Окрім того, професорка кафедри гігієни та екології Олена Вавріневич розповіла студентам про гігієнічні аспекти використання хімічних засобів рослин (пестицидів), про безпекові виклики їх застосування, необхідність використання в сучасному агропромисловому комплексі України.

Також у межах засідання студентського наукового гуртка, керівницею якого є доцентка Анна Благая, студентам розповіли про можливості, що розкриває перед ними членство у Студентському науковому товаристві імені О.А Киселя. СНТ є ефективним інструментом для поглиблення знань з різних галузей медицини, виконання власного наукового дослідження. Окрім того, студенти підтримали кандидатуру нової старости гуртка, якою стала Оксана Полюхович.

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри гігієни та екології