Дослідження аспіранта НМУ оптимізує діагностику та лікування постінтубаційних пошкоджень трахеї

15.05.2024

14 травня публічно захистив дисертацію аспірант Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Валентин Садовий. Наукове дослідження фахівця покликане зменшити ризики постінтубаційних пошкоджень трахеї шляхом формулювання профілактичних заходів та алгоритму діагностичної і лікувальної тактики при їх розвитку.

Тема наукового дослідження Валентина Садового досить актуальна, адже постінтубаційні розриви трахеї є серйозним ускладненням, що призводять до зниження якості життя пацієнта та характеризуються високим рівнем смертності. Тому надзвичайно важливо пильнувати можливість виникнення таких ускладнень і оперативно проводити діагностичне обстеження у пацієнтів, що підозрюються на наявність таких травм.

Наукову роботу «Постінтубаційні пошкодження трахеї (механізм, профілактика, діагностична та лікувальна тактика)» Валентин Садовий виконував за наставництва наукового керівника, ректора НМУ імені О.О. Богомольця, професора Юрія Кучина. У межах дослідження науковець вивчив механізми виникнення ушкоджень трахеї після інтубації, а також проаналізував технічні аспекти процедури інтубації, що можуть спричинити ці ушкодження. Він розглянув ефективність різних підходів до лікування пацієнтів з постінтубаційними травмами трахеї, залежно від використаної діагностичної та лікувальної стратегії.

Окрім того, Валентин Садовий вперше виконав порівняльний аналіз різноманітних методів немеханічного вимірювання тиску в манжеті інтубаційної трубки під час хірургічних втручань. На основі отриманих даних, аспірант НМУ вперше в Україні розробив рекомендації та встановив алгоритм профілактики та діагностично-лікувальних заходів для уникнення та лікування постінтубаційних пошкоджень трахеї.

Рецензентами наукової роботи Валентина Садового виступили проректор з наукової роботи та інновацій, професор кафедри загальної хірургії №1 Сергій Земсков і доцент кафедри оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця Максим Тарасенко. Вони відзначили, що наукове дослідження аспіранта НМУ має важливе значення для практичної медицини, адже покращує підходи до діагностики та лікування пацієнтів з постінтубаційними ушкодженнями трахеї. Використання запропонованої ним лікувально-діагностичної моделі оцінки важкості стану пацієнта з такими ушкодженнями оптимізує діагностичний процес та сприятиме вибору адекватної лікувальної стратегії.

Науковий керівник дисертації, професор Юрій Кучин наголосив на актуальності та важливості дослідження, яке виконав Валентин Садовий і висловив сподівання, що наукова робота дисертанта принесе користь практичній медицині та, у першу чергу, пацієнтам.

На засіданні члени спеціалізованої вченої ради, під головуванням першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професора кафедри оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця Олександра Науменка, одноголосним рішенням присудили аспіранту ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо Валентина Садового та його наукового керівника з успішним захистом і бажаємо вдалої реалізації наукових ідей!

Пресцентр НМУ