У НМУ відбувся перший сертифікований курс «Розширених реанімаційних заходів у дорослих»

14.05.2024

11-12 травня вперше у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі Навчально-наукового центру медичних симуляцій відбувся сертифікований курс «Розширених реанімаційних заходів у дорослих» (Advanced Life Support (ALS)) Європейської ради реанімації. У межах такого курсу розглядають причини зупинки кровообігу, виявлення та розпізнавання осіб у критичному стані, проведення розширених реанімаційних заходів, лікування «особливих» ситуацій.
Курс «Розширених реанімаційних заходів у дорослих» організували для учасників, які мають медичну освіту: членів реанімаційних бригад, медичних працівників служби екстреної медичної допомоги, відділень анестезіології та інтенсивної терапії та інших підрозділів закладу охорони здоров’я, де можуть бути пацієнти у стані загрози для життя. Загалом захід відвідали шістнадцять учасників, серед яких – лікарі та фельдшери із різних регіонів України.

Такий захід реалізовано спільно із Всеукраїнської радою реанімації та екстреної медичної допомоги, що є Національним представником України в сім’ї Європейської ради реанімації. Раніше ректор Національного медичного університету, професор Юрій Кучин і голова Всеукраїнської ради реанімації Ігор Збишко підписали меморандум про співпрацю в реалізації спільних навчальних проєктів за сертифікованими програмами Європейської ради реанімації для підвищення якості медичної допомоги в Україні. Адже, окрім потужної матеріально-технічної бази, у НМУ є необхідний кадровий потенціал для реалізації запланованих проєктів. Переважна більшість команди інструкторів, які взяли участь у курсі, є асистентами кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, зокрема директор курсу ALS Михайло Омельчук, інструктори ALS Лілія Скольська та Ігор Сіренко.

Зазначимо, що зареєструватися на участь у сертифікованих курсах від Європейської ради реанімації на базі НМУ імені О.О. Богомольця можна за посиланням, на офіційному сайті НМУ або сторінці кафедри у Facebook.

За інформацією кафедри хірургії, анестезіології
та інтенсивної терапії післядипломної освіти