У НМУ відбувся круглий стіл щодо перспектив співпраці між Україною та Німеччиною

10.05.2024

У продовження україно-німецької конференції з ментального здоров’я, психосоціальної підтримки та реабілітації у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася зустріч першої леді України з федеральною міністеркою економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свеньєю Шульце та першим заступником міністра охорони здоровʼя України Сергієм Дубровим.

Під час візиту відбувся круглий стіл за участі першої леді України Олени Зеленської, федеральної міністерки економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свеньї Шульце, першого заступника міністра охорони здоровʼя України Сергія Дуброва, надзвичайного і повноважного посла Німеччини в Україні Мартіна Єгера, ректора НМУ імені О.О. Богомольця Юрія Кучина, керівниці Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті міністрів України Оксани Збітнєвої, директора Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Олега Чабана, співробітників Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини та Офісу Президента України. Учасники обговорили перспективи співпраці між Україною та Німеччиною у форматі міжнародного медичного партнерства, що започатковано минулої осені під час Третього саміту перших леді та джентльменів у Києві.

Програма міжнародного медичного партнерства дозволяє поглибити співпрацю з закордонними колегами та разом сформувати відповідь на нові виклики. Одним з яких є розвиток реконструктивної хірургії, потреба в якій значно зросла в умовах війни. Також у межах програми міжнародного медичного партнерства клініки та заклади вищої медичної освіти в Україні знаходять «побратимів» за кордоном і далі взаємодіють, обмінюються досвідом, допомогою вже напряму. Наразі створено 33 таких партнерства, а заплановано укласти ще 10 з клініками Німеччини, про що було оголошено під час нещодавньої конференції в Берліні. Зокрема, представники найбільшої у Європі німецької клініки «Шаріте» оголосили про намір стати партнером Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця для візиту був обраний не випадково, адже саме при нашому Університеті створено Навчально-науковий інститут психічного здоров’я, який є важливою експертною підтримкою для Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що впроваджується за ініціативи Олени Зеленської. Гості також відвідали тренінг з надання екстреної медичної допомоги, що відбувався на площі перед морфологічним корпусом нашого Університету та в аудиторіях, а також тренінг з ментального здоров’я, який провів директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я нашого Університету, професор Олег Чабан.

Вже у червні в Німеччині відбудеться велика щорічна конференція з відновлення України, співорганізатором якої є Міністерство економічного співробітництва і розвитку Німеччини. І його очільниця Свенья Шульце завітала до України, щоб особисто висловити свою підтримку нашій державі та наміри про співпрацю заради збереження і відновлення здоровʼя українців — як фізичного, так і ментального.

 

ВІДЕО ЗУСТРІЧІ

Пресцентр за інформацією МОЗ України