Відбулося спільне засідання гуртківців-інфекціоністів НМУ

09.05.2024

Нещодавно відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків кафедри дитячих інфекційних хвороб та кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Захід відбувся на базі Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні, де гуртківців ознайомили з інструментальними методами діагностики дітей при інфекційній реанімації та інтенсивній терапії.

З ознайомчою лекцією перед студентами виступив практикуючий лікар-інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ Олександр Воронов, що мотивувало гуртківців до спільного опрацювання клінічних випадків з практики спікера та викликало жваву дискусію. Учасники заходу детально обговорили аспекти УЗД-діагностики, особливості показань датчиків та можливості використання зазначеного методу у різноманітних ситуаціях, детально розглянули та обговорили МРТ-знімки. Під час засідання проводилося практичне заняття з УЗД печінки, селезінки та нирок. Здобувачі освіти також ознайомилися з роботою портативного сканеру для пошуку вен, опановували новітні навички інструментальної діагностики та прилади, які можуть знадобитися у лікувальній роботі, а також дізналися про особливості комунікації з маленькими пацієнтами.

Таким чином, гуртківці відпрацювали навички клінічного мислення, зокрема, щодо поєднання даних фізикального та інструментального обстеження, засвоїли певні алгоритми диференційної діагностики.

Поєднання теоретичної та практичної складової приносить максимальну користь в набутті лікарських компетентностей. Тож гуртківці-інфекціоністи домовилися з Олександром Вороновим про ще одну зустріч, під час якої обговорюватимуться інструментальні дослідження головного мозку, деталі КТ і МРТ діагностики, відбудеться вимірювання внутрішньочерепного тиску та розглядатимуться клінічні випадки з практики лікаря.

Також в планах членів студентських наукових гуртків організувати засідання присвячене спектру питань, що стосуються маркерної діагностики при вірусних гепатитах.

За інформацією кафедри інфекційних хвороб